Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
20 min.
Całkowity czas:
30 min.

Ciepły chleb kukurydziany prosto z piekarnika to pokusa nie do odparcia… Dodajmy do niego ziaren kukurydzy. Taki chlebek będzie doskonałym dodatkiem do każdego dania, szczególnie do pikantnych omletów.

Składniki:

  • 1 kolba świeżej kukurydzy albo 70 g mrożonych ziaren kukurydzy (rozmrożonych)
  • 140 g mąki
  • 100 g mąki kukurydzianej
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 150 ml półtłustego mleka
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 jajko
  • 1 łyżka płynnego miodu

Przygotowanie:

1Rozgrzać piekarnik do temperatury 220°C. Kwadratową formę do pieczenia o boku 18 cm spryskać olejem w aerozolu lub posmarować łyżeczką oliwy z oliwek. Kolbę kukurydzy obrać z ziaren za pomocą ostrego noża, ziarna odłożyć.

2Dokładnie wymieszać mąkę, mąkę kukurydzianą i proszek do pieczenia średniej misce. W mniejszym naczyniu wymieszać kukurydzę, mleko, oliwę, jajka i miód.

3Wlać jajka z kukurydzą i dodatkami do mąki. Energicznie, dokładnie wymieszać. Nałożyć ciasto do formy, zeskrobać też resztki ciasta, które przylepiły się do ścianek naczynia. Równo rozprowadzić ciasto w formie.

4Piec 20-25 minut, aż ciasto się zrumieni, a nóż wbity w środek będzie po wyjęciu czysty i suchy. Pokroić w kwadraty o boku 4,5 cm i podawać na gorąco.

Porcja dla:

16 osób