10 min.
20 min.
30 min.
Ciepły chleb kukurydziany prosto z piekarnika to pokusa nie do odparcia… Dodajmy do niego ziaren kukurydzy. Taki chlebek będzie doskonałym dodatkiem do każdego dania, szczególnie do pikantnych omletów.
Składniki:
- 1 kolba świeżej kukurydzy albo 70 g mrożonych ziaren kukurydzy (rozmrożonych)
- 140 g mąki
- 100 g mąki kukurydzianej
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 150 ml półtłustego mleka
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 1 jajko
- 1 łyżka płynnego miodu
Przygotowanie:
1Rozgrzać piekarnik do temperatury 220°C. Kwadratową formę do pieczenia o boku 18 cm spryskać olejem w aerozolu lub posmarować łyżeczką oliwy z oliwek. Kolbę kukurydzy obrać z ziaren za pomocą ostrego noża, ziarna odłożyć.
2Dokładnie wymieszać mąkę, mąkę kukurydzianą i proszek do pieczenia średniej misce. W mniejszym naczyniu wymieszać kukurydzę, mleko, oliwę, jajka i miód.
3Wlać jajka z kukurydzą i dodatkami do mąki. Energicznie, dokładnie wymieszać. Nałożyć ciasto do formy, zeskrobać też resztki ciasta, które przylepiły się do ścianek naczynia. Równo rozprowadzić ciasto w formie.
4Piec 20-25 minut, aż ciasto się zrumieni, a nóż wbity w środek będzie po wyjęciu czysty i suchy. Pokroić w kwadraty o boku 4,5 cm i podawać na gorąco.
Porcja dla:
16 osób