Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
50 min.
Całkowity czas:
70 min.

Mini pasztety z foie gras są pełne smaku. Łatwo się je przygotowuje, a są doskonałe jako przystawka, zwłaszcza z dodatkiem kremu z soczewicy.

Składniki:

  • 1 pęczek ziół (pietruszka, tymianek, liść laurowy)
  • 1 łyżka creme fraiche
  • 250 g surowego foie gras
  • 250 g soczewicy
  • 500 ml mleka
  • 6 jajek

Przygotowanie:

1Rozgrzać piekarnik do 250 C. Zagotować mleko.

2W robocie kuchennym zmiksować foie gras z jajkami. Doprawić solą i pieprzem, a następnie dodać mleko.

3Miksować jeszcze przez 30 sekund, a następnie wlać mieszaninę do kokilek. Przykryć folią aluminiową.

4Piec przez 15 minut w rozgrzanym piekarniku. Gdy pasztety się zetną, ale będą się trząść jak galaretka, wyjąć z piekarnika (pozostawić folię).

5W międzyczasie, w dużym garnku zagotować wodę. Dodać zioła i soczewicę. Gotować przez 20 minut, odcedzić i wymieszać soczewicę z creme fraiche (najlepiej użyć do tego celu ręcznego miksera).

6Wyjąć pasztety z foie gras – odwracając kokilki do góry dnem wprost na talerze. Podawać z kremem z soczewicy.

Porcja dla:

6 osób