20 min.
50 min.
70 min.
Mini pasztety z foie gras są pełne smaku. Łatwo się je przygotowuje, a są doskonałe jako przystawka, zwłaszcza z dodatkiem kremu z soczewicy.
Składniki:
- 1 pęczek ziół (pietruszka, tymianek, liść laurowy)
- 1 łyżka creme fraiche
- 250 g surowego foie gras
- 250 g soczewicy
- 500 ml mleka
- 6 jajek
Przygotowanie:
1Rozgrzać piekarnik do 250 C. Zagotować mleko.
2W robocie kuchennym zmiksować foie gras z jajkami. Doprawić solą i pieprzem, a następnie dodać mleko.
3Miksować jeszcze przez 30 sekund, a następnie wlać mieszaninę do kokilek. Przykryć folią aluminiową.
4Piec przez 15 minut w rozgrzanym piekarniku. Gdy pasztety się zetną, ale będą się trząść jak galaretka, wyjąć z piekarnika (pozostawić folię).
5W międzyczasie, w dużym garnku zagotować wodę. Dodać zioła i soczewicę. Gotować przez 20 minut, odcedzić i wymieszać soczewicę z creme fraiche (najlepiej użyć do tego celu ręcznego miksera).
6Wyjąć pasztety z foie gras – odwracając kokilki do góry dnem wprost na talerze. Podawać z kremem z soczewicy.
Porcja dla:
6 osób