15 min.
30 min.
45 min.
To tajskie curry jest dość pikantne, ale możecie dodać więcej zielonej pasty curry jeśli wolicie jeszcze ostrzejsze. Warzywa też można dodać inne, na przykład kalafiora, marchewkę itp.
Składniki:
- 3 ząbki czosnku
- 1 łodyżka trawy cytrynowej
- kilka garści zielonej fasolki (może być mrożona)
- kilka łyżek oleju roślinnego
- 1 cebula pokrojona w cienkie piórka
- 1 opakowanie tofu (180 g)
Przygotowanie:
1Czosnek obrać, z grubsza posiekać i włożyć do moździerza. Trawę cytrynową posiekać i dodać do czosnku. Rozgnieść wszystko na pastę.
2Fasolkę ugotować w lekko osolonej wodzie, ale ma pozostać jędrna.
3Na patelni rozgrzać olej i dodać cebulę. Zeszklić ją na średnim ogniu. Dodać tofu pokrojone w kostkę, pastę curry oraz rozgnieciony czosnek z trawą cytrynową. Wymieszać wszystko dokładnie, aby się dobrze pokryło przyprawami i chwilę smażyć na niedużym ogniu.
4Dodać paprykę i smażyć przez 2-3 minuty aż lekko zmięknie.
5Dodać mleczko kokosowe, sos ryby (opcjonalnie) i sos sojowy. Wymieszać i gotować przez 10-15 minut na niedużym ogniu. Na ostatnie kilka minut dodać odcedzoną fasolkę.
6Dodać sok z limonki. Sprawdzić smak i w razie potrzeby dodać więcej pasty curry (żeby było ostrzejsze) lub więcej sosu sojowego, aby było bardziej słone.
Porcja dla:
3 osób