Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
30 min.
Całkowity czas:
45 min.

To tajskie curry jest dość pikantne, ale możecie dodać więcej zielonej pasty curry jeśli wolicie jeszcze ostrzejsze. Warzywa też można dodać inne, na przykład kalafiora, marchewkę itp.

Składniki:

  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łodyżka trawy cytrynowej
  • kilka garści zielonej fasolki (może być mrożona)
  • kilka łyżek oleju roślinnego
  • 1 cebula pokrojona w cienkie piórka
  • 1 opakowanie tofu (180 g)

Przygotowanie:

1Czosnek obrać, z grubsza posiekać i włożyć do moździerza. Trawę cytrynową posiekać i dodać do czosnku. Rozgnieść wszystko na pastę.

2Fasolkę ugotować w lekko osolonej wodzie, ale ma pozostać jędrna.

3Na patelni rozgrzać olej i dodać cebulę. Zeszklić ją na średnim ogniu. Dodać tofu pokrojone w kostkę, pastę curry oraz rozgnieciony czosnek z trawą cytrynową. Wymieszać wszystko dokładnie, aby się dobrze pokryło przyprawami i chwilę smażyć na niedużym ogniu.

4Dodać paprykę i smażyć przez 2-3 minuty aż lekko zmięknie.

5Dodać mleczko kokosowe, sos ryby (opcjonalnie) i sos sojowy. Wymieszać i gotować przez 10-15 minut na niedużym ogniu. Na ostatnie kilka minut dodać odcedzoną fasolkę.

6Dodać sok z limonki. Sprawdzić smak i w razie potrzeby dodać więcej pasty curry (żeby było ostrzejsze) lub więcej sosu sojowego, aby było bardziej słone.

Porcja dla:

3 osób