20 min.
30 min.
50 min.
Ten pyszny chlebek o niskiej zawartości tłuszczu powstaje z podobnego ciasta, co chleb sodowy, ale z mnóstwem zdrowych dodatków – tartą cukinią, prażonymi orzechami laskowymi i otrębami. Zawija się go tak jak chałkę, więc wygląda bardzo ładnie. Pokrójmy chlebek w grube kromki i podajmy na lunch z zupą lub sałatką.
Składniki:
- 1 mała cukinia (ok. 120 g)
- 400 g mąki plus nieco do posypania
- 2 łyżeczki sody
- 1 łyżeczka soli
- 30 g otrębów
Przygotowanie:
1Rozgrzać piekarnik do temperatury 200°C. Grubo zetrzeć cukinię (ze skórką), ułożyć na kilku warstwach papierowych ręczników i wycisnąć nadmiar soku. Odłożyć.
2Przesiać mąkę, sodę i sól do dużej miski. Dodać otręby, posiekane orzechy, cukier, czosnek i utartą cukinię. Wymieszać.
3Skropić olejem, dodać maślankę i wymieszać lekko nożem o zaokrąglonym czubku, by powstało dość luźne ciasto. Nie należy mieszać zbyt długo, gdyż wtedy chleb będzie twardy. Jeśli na dnie miski pozostały grudki suchej mąki, dodać nieco więcej maślanki.
4Delikatnie uformować z ciasta kulę i wyłożyć na blat oprószony mąką. Przekroić na połówki i krótko zagnieść. Ostrożnie uformować z każdej połówki wałeczek o długości około 30 cm dłońmi poprószonymi mąką.
5Ułożyć oba kawałki ciasta obok siebie na blacie. Ścisnąć końce obu z jednej strony i delikatnie zwinąć, ściskając końce z drugiej strony. Przełożyć na nasmarowaną blachę i posypać resztą mąki.
6Piec 25-30 minut, aż chlebek wyrośnie i przyrumieni się. Przełożyć go na metalową kratkę, by nieco przestygł, a następnie pokroić na kromki. To pieczywo jest najsmaczniejsze zaraz po upieczeniu, ale można je jeść jeszcze przez 2 dni.
Porcja dla:
1 osoby