15 min.
90 min.
105 min.
Proste, jednogarnkowe danie doskonałe na obiad: kurczak z ryżem, chorizo i selerem. Podawać z chlebem. Ryż może być brązowy, długoziarnisty, a nawet basmati.
Składniki:
- oliwa z oliwek
- 1 podwójna pierś z kurczaka, pokrojona w paski
- 2 papryki, pokrojone w paski
- 2 cebule, pokrojone dość grubo
- 1 łodyga selera naciowego, pokrojona w krążki
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- 80 g kiełbasy chorizo, obranej ze skóry i pokrojonej w 0,5-cm plasterki
- 4 pomidory suszone na słońcu, posiekane
Przygotowanie:
1Żeliwną brytfankę (lub garnek o bardzo grubym dnie) postawić na średnim ogniu, dodać oliwę i rozgrzać ją. Dodać kurczaka i zrumienić. Wyjąć kurczaka z brytfanki.
2Do brytfanki dodać paprykę i cebulę. Mieszać i smażyć przez ok. 5 minut, aż się lekko przyrumienią na brzegach. Dodać seler, czosnek i chorizo. Smażyć jeszcze przez 5 minut, często mieszając.
3Dodać suszone pomidory i dobrze wymieszać. Dodać ryż i wymieszać, aby każde ziarno dobrze pokryło się oliwą. Dodać pozostałe składniki, łącznie z kurczakiem. Doprowadzić od wrzenia, a następnie zmniejszyć ogień na bardzo mały. Przykryć szczelnie i dusić przez ok. 1 do 1,5 godziny.
Porcja dla:
2 osób