Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
90 min.
Całkowity czas:
105 min.

Proste, jednogarnkowe danie doskonałe na obiad: kurczak z ryżem, chorizo i selerem. Podawać z chlebem. Ryż może być brązowy, długoziarnisty, a nawet basmati.

Składniki:

  • oliwa z oliwek
  • 1 podwójna pierś z kurczaka, pokrojona w paski
  • 2 papryki, pokrojone w paski
  • 2 cebule, pokrojone dość grubo
  • 1 łodyga selera naciowego, pokrojona w krążki
  • 2 ząbki czosnku, posiekane
  • 80 g kiełbasy chorizo, obranej ze skóry i pokrojonej w 0,5-cm plasterki
  • 4 pomidory suszone na słońcu, posiekane

Przygotowanie:

1Żeliwną brytfankę (lub garnek o bardzo grubym dnie) postawić na średnim ogniu, dodać oliwę i rozgrzać ją. Dodać kurczaka i zrumienić. Wyjąć kurczaka z brytfanki.

2Do brytfanki dodać paprykę i cebulę. Mieszać i smażyć przez ok. 5 minut, aż się lekko przyrumienią na brzegach. Dodać seler, czosnek i chorizo. Smażyć jeszcze przez 5 minut, często mieszając.

3Dodać suszone pomidory i dobrze wymieszać. Dodać ryż i wymieszać, aby każde ziarno dobrze pokryło się oliwą. Dodać pozostałe składniki, łącznie z kurczakiem. Doprowadzić od wrzenia, a następnie zmniejszyć ogień na bardzo mały. Przykryć szczelnie i dusić przez ok. 1 do 1,5 godziny.

Porcja dla:

2 osób