Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
45 min.
Całkowity czas:
235 min.

Pyszny i szybki sposób na kurczaka wyszperany w książce o kuchni hiszpańskiej. W ten sposób można przyrządzić udka, skrzydełka i piersi kurczaka.

Składniki:

  • 5 udek kurczaka
  • 1 łyżeczka startej skórki z cytryny
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 4 ząbki czosnku, wyciśnięte przez praskę
  • 1/4 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego (kuminu)
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry

Przygotowanie:

1Udka kurczaka umyć i osuszyć. Natrzeć skórką, sokiem z cytryny oraz czosnkiem. Przykryć i wstawić do lodówki na 3 godziny.

2Mąkę wymieszać z przyprawami i obtoczyć w niej udka.

3Na patelni rozgrzać oliwę i obsmażyć udka na złoty kolor.

4Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni C.

5Udka przełożyć do naczynia żaroodpornego i piec przez 20 minut.

6W międzyczasie na patelni podsmażyć cebulę z marchewką i cukinią, aż zmiękną. Oprószyć solą i pieprzem. Podawać z kurczakiem.

Porcja dla:

4 osób