Czas przygotowania:
10 min.
10 min.
Czas gotowania:
45 min.
45 min.
Całkowity czas:
235 min.
235 min.
Pyszny i szybki sposób na kurczaka wyszperany w książce o kuchni hiszpańskiej. W ten sposób można przyrządzić udka, skrzydełka i piersi kurczaka.
Składniki:
- 5 udek kurczaka
- 1 łyżeczka startej skórki z cytryny
- 3 łyżki soku z cytryny
- 4 ząbki czosnku, wyciśnięte przez praskę
- 1/4 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego (kuminu)
- 1 łyżeczka mielonej kolendry
Przygotowanie:
1Udka kurczaka umyć i osuszyć. Natrzeć skórką, sokiem z cytryny oraz czosnkiem. Przykryć i wstawić do lodówki na 3 godziny.
2Mąkę wymieszać z przyprawami i obtoczyć w niej udka.
3Na patelni rozgrzać oliwę i obsmażyć udka na złoty kolor.
4Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni C.
5Udka przełożyć do naczynia żaroodpornego i piec przez 20 minut.
6W międzyczasie na patelni podsmażyć cebulę z marchewką i cukinią, aż zmiękną. Oprószyć solą i pieprzem. Podawać z kurczakiem.
Porcja dla:
4 osób