30 min.
360 min.
390 min.
Smaczny dżem do domowej spiżarni. Ilość owoców najlepiej dostosować do potrzeb. Ja zazwyczaj na 1 kg owoców dodaję 1/2 kg cukru i opakowanie cukru żelującego, ale to zależy jak słodkie są owoce.
Składniki:
- 1 kg winogron
- 1/2 kg jabłek
- 1/2 kg gruszek
- około 1 kg cukru
- cukier żelujący (żelix)
Przygotowanie:
1Winogrona opłukać, jabłka i gruszki obrać i pokroić w plasterki. Włożyć do garnka, dodać ogrobinę wody i smażyć na wolnym ogniu przez 3-4 godziny, od czasu do czasu mieszając.
2Do mieszaniny stopniowo dodawać cukier (w zależności jak słodkie są owoce, można skosztować i dodać tyle, ile się lubi). Często mieszając smażyć przez kolejne 2-3 godziny. Odstawić do przestudzenia.
3Przestudzoną masę przetrzeć przez sito i dodać cukier żelujący, wymieszać i nakładać do wyparzonych słoików.
4Słoiki zakręcić i ustawić w wysokim garnku wyłożonym na dnie ściereczką. Zalać wodą do 3/4 ich wysokości. Gotować przez 20 minut, po czym wyjąć ostrożnie z garnka (najlepiej drewnianymi szczypcami), postawić na czystej ściereczce i pozostawić do ostygnięcia.
Porcja dla:
6 osób