Czas przygotowania:
30 min.
Czas gotowania:
360 min.
Całkowity czas:
390 min.

Smaczny dżem do domowej spiżarni. Ilość owoców najlepiej dostosować do potrzeb. Ja zazwyczaj na 1 kg owoców dodaję 1/2 kg cukru i opakowanie cukru żelującego, ale to zależy jak słodkie są owoce.

Składniki:

  • 1 kg winogron
  • 1/2 kg jabłek
  • 1/2 kg gruszek
  • około 1 kg cukru
  • cukier żelujący (żelix)

Przygotowanie:

1Winogrona opłukać, jabłka i gruszki obrać i pokroić w plasterki. Włożyć do garnka, dodać ogrobinę wody i smażyć na wolnym ogniu przez 3-4 godziny, od czasu do czasu mieszając.

2Do mieszaniny stopniowo dodawać cukier (w zależności jak słodkie są owoce, można skosztować i dodać tyle, ile się lubi). Często mieszając smażyć przez kolejne 2-3 godziny. Odstawić do przestudzenia.

3Przestudzoną masę przetrzeć przez sito i dodać cukier żelujący, wymieszać i nakładać do wyparzonych słoików.

4Słoiki zakręcić i ustawić w wysokim garnku wyłożonym na dnie ściereczką. Zalać wodą do 3/4 ich wysokości. Gotować przez 20 minut, po czym wyjąć ostrożnie z garnka (najlepiej drewnianymi szczypcami), postawić na czystej ściereczce i pozostawić do ostygnięcia.

Porcja dla:

6 osób