30 min.
30 min.
60 min.
Tłuste ryby, takie jak makrela, są głównym źródłem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3, które dobroczynnie działają na serce. Makrelę często podaje się z kwaskowatymi owocami lub innymi dodatkami, które łagodzą jej intensywny smak. W tym przepisie będą to sok jabłkowy, cydr i koper włoski o anyżkowym posmaku.
Składniki:
- 4 małe makrele, oprawione
- 1 cytryna, pokrojona w plasterki
- 2 ząbki czosnku, pokrojone w cienkie plasterki
- 5-6 dużych gałązek świeżego rozmarynu
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 duży koper włoski, pokrojony w cienkie plasterki
Przygotowanie:
1Rozgrzać piekarnik do temperatury 190°C. Posypać rybę z zewnątrz i wewnątrz soląoraz pieprzem. Zrobić w obu bokach po 4-5 ukośnych nacięć. Włożyć do każdej ryby 3-4 plasterki cytryny, kilka plasterków czosnku i kilka gałązek rozmarynu. Pozostały czosnek i rozmaryn wetknąć w nacięcia, by nadały rybie smak w trakcie pieczenia.
2Rozgrzać oliwę w rondlu na średnim ogniu. Wrzucić koper włoski i smażyć około 3 minut, często mieszając, aż zacznie mięknąć. Dodać liść laurowy, cydr i około połowę soku jabłkowego. Dusić 4-5 minut, aż połowa płynu wyparuje. Dodać resztę soku jabłkowego i rozgrzać go.
3Przełożyć uduszony koper włoski do naczynia żaroodpornego, na tyle dużego, by wszystkie ryby zmieściły się w nim w jednej warstwie. Ułożyć makrele na koprze włoskim i posypać jego ziarnami. Przykryć foliąaluminiowąi piec 20 minut.
4Posypać rybę poszatkowanym jarmużem, znów przykryć i wstawić do piekarnika. Piec 8-10 minut, aż jarmuż zmięknie. Podawać na gorąco.
Porcja dla:
4 osób