Czas przygotowania:
20 min.
Całkowity czas:
20 min.

Cała trudność w przygotowaniu tego smacznego sosu polega na rozłupaniu orzecha. Potem wszystkie składniki wystarczy zmiksować i gotowe!

Składniki:

  • 1 orzech kokosowy
  • 3 czerwone papryczki chili
  • 1 łyżka startego świeżego imbiru
  • 4 łyżki posiekanej świeżej kolendry
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżka cukru
  • 100 ml jogurtu naturalnego (opcjonalnie)

Przygotowanie:

1Orzecha rozłupać i wydrążyć miąższ. Posiekać drobno.

2Papryczki umyć i posiekać.

3W blenderze zmiksować miąższ kokosowy z chili, imbirem, kolendrą, sokiem z cytryny, solą i cukrem. Miksować, aż składniki połączą się na gładką masę. Jeśli masa będzie zbyt gęsta, można dodać jogurt.

Porcja dla:

6 osób