Czas przygotowania:
20 min.
20 min.
Całkowity czas:
20 min.
20 min.
Cała trudność w przygotowaniu tego smacznego sosu polega na rozłupaniu orzecha. Potem wszystkie składniki wystarczy zmiksować i gotowe!
Składniki:
- 1 orzech kokosowy
- 3 czerwone papryczki chili
- 1 łyżka startego świeżego imbiru
- 4 łyżki posiekanej świeżej kolendry
- 3 łyżki soku z cytryny
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżka cukru
- 100 ml jogurtu naturalnego (opcjonalnie)
Przygotowanie:
1Orzecha rozłupać i wydrążyć miąższ. Posiekać drobno.
2Papryczki umyć i posiekać.
3W blenderze zmiksować miąższ kokosowy z chili, imbirem, kolendrą, sokiem z cytryny, solą i cukrem. Miksować, aż składniki połączą się na gładką masę. Jeśli masa będzie zbyt gęsta, można dodać jogurt.
Porcja dla:
6 osób