Czas przygotowania:
30 min.
30 min.
Całkowity czas:
7230 min.
7230 min.
Domowy sposób na suszone pomidory. Dodaję ulubione zioła i są o niebo lepsze od tych, które można kupić w sklepie. Suszę je w suszarce do grzybów, ale można też w piekarniku.
Składniki:
- 3 kg dojrzałych pomidorów lima
- 250 ml oliwy z oliwek
- 3 duże ząbki czosnku, pokrojone w plasterki
- 2 łodyżki rozmarynu
- kilka listków bazylii
- inne ulubione zioła (opcjonalnie)
Przygotowanie:
1Pomidory umyć i przekroić na pół. Ułożyć w suszarce do grzybów. Suszyć przez 2 dni (lub do momentu gdy będą już ususzone 🙂
2Układać dość ciasno w niedużych słoikach, przekładając plasterkami czosnku, listkami rozmarynu i bazylii.
3Rozgrzać mocno oliwę, prawie do momentu wrzenia. Zalać nią pomidory w słoikach tak, aby były całe nią przykryte. Mocno zakręcić.
4Odstawić na 2-3 dni aby pomidory przeszły smakiem przypraw. Zjeść w ciągu kilku dni lub zapasteryzować.
Porcja dla:
3 osób