Czas przygotowania:
30 min.
Całkowity czas:
7230 min.

Domowy sposób na suszone pomidory. Dodaję ulubione zioła i są o niebo lepsze od tych, które można kupić w sklepie. Suszę je w suszarce do grzybów, ale można też w piekarniku.

Składniki:

  • 3 kg dojrzałych pomidorów lima
  • 250 ml oliwy z oliwek
  • 3 duże ząbki czosnku, pokrojone w plasterki
  • 2 łodyżki rozmarynu
  • kilka listków bazylii
  • inne ulubione zioła (opcjonalnie)

Przygotowanie:

1Pomidory umyć i przekroić na pół. Ułożyć w suszarce do grzybów. Suszyć przez 2 dni (lub do momentu gdy będą już ususzone 🙂

2Układać dość ciasno w niedużych słoikach, przekładając plasterkami czosnku, listkami rozmarynu i bazylii.

3Rozgrzać mocno oliwę, prawie do momentu wrzenia. Zalać nią pomidory w słoikach tak, aby były całe nią przykryte. Mocno zakręcić.

4Odstawić na 2-3 dni aby pomidory przeszły smakiem przypraw. Zjeść w ciągu kilku dni lub zapasteryzować.

Porcja dla:

3 osób