20 min.
30 min.
50 min.
Kompot czereśniowy, czyli najprostszy sposób za przechowanie soczystych, słodkich owoców do zimy. Owoce (po wydrylowaniu) proponuję zużyć do ciast albo deserów.
Składniki:
- 1 kg czereśni, wymytych
- 1 l wody
- 150 g cukru
Przygotowanie:
1Wysterylizować 4 półlitrowe słoiki i ich nakrętki. Czereśnie umyć i usunąć ogonki.
2Nałożyć czereśnie do słoiczków, zostawiając trochę wolnego miejsca od góry.
3Zagotować litr wody, dodać cukier i mieszać, aby się rozpuścił.
4Gorącym płynem zalewać czereśnie, zostawiając ok. 5 mm wolnego od góry słoika. Porządnie zakręcić słoiki.
5Dno dużego garnka wyłożyć ściereczką, włożyć słoiki i zalać wodą. Przykryć garnek i zagotować na niedużym ogniu. Gotować przez 20 minut od momentu wrzenia.
6Po tym czasie zdjąć z ognia i odczekać aż słoiki wystygną. Wyjąć z garnka i odstawić w chłodne, zacienione miejsce.
Porcja dla:
4 osób