Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
30 min.
Całkowity czas:
50 min.

Kompot czereśniowy, czyli najprostszy sposób za przechowanie soczystych, słodkich owoców do zimy. Owoce (po wydrylowaniu) proponuję zużyć do ciast albo deserów.

Składniki:

  • 1 kg czereśni, wymytych
  • 1 l wody
  • 150 g cukru

Przygotowanie:

1Wysterylizować 4 półlitrowe słoiki i ich nakrętki. Czereśnie umyć i usunąć ogonki.

2Nałożyć czereśnie do słoiczków, zostawiając trochę wolnego miejsca od góry.

3Zagotować litr wody, dodać cukier i mieszać, aby się rozpuścił.

4Gorącym płynem zalewać czereśnie, zostawiając ok. 5 mm wolnego od góry słoika. Porządnie zakręcić słoiki.

5Dno dużego garnka wyłożyć ściereczką, włożyć słoiki i zalać wodą. Przykryć garnek i zagotować na niedużym ogniu. Gotować przez 20 minut od momentu wrzenia.

6Po tym czasie zdjąć z ognia i odczekać aż słoiki wystygną. Wyjąć z garnka i odstawić w chłodne, zacienione miejsce.

Porcja dla:

4 osób