Czas przygotowania:
30 min.
Czas gotowania:
60 min.
Całkowity czas:
43290 min.

Bardzo smaczny sos do mięs, wędlin czy serów. Aromatyczny dzięki przyprawom korzennym, słodko-winny. Polecam!

Składniki:

  • 800 g śliwek węgierek
  • 2 cebule
  • 150 g rodzynek
  • 40 ml octu balsamicznego
  • 100 g miodu
  • 50 g cukru

Przygotowanie:

1Śliwki umyć, wydrylować i pokroić na małe kawałki. Włożyć do garnka.

2Cebule posiekać, dodać do śliwek razem z rodzynkami, octem, miodem i cukrem. Całość zalać winem, dodać przyprawy i gotować na małym ogniu przez około godzinę, często mieszając.

3Sos przekładać do wyparzonych słoików. Zakręcać i stawiać do góry dnem. Przestudzone odstawić w chłodne miejsce na kilka tygodni.

Porcja dla:

8 osób