Czas przygotowania:
30 min.
30 min.
Czas gotowania:
60 min.
60 min.
Całkowity czas:
43290 min.
43290 min.
Bardzo smaczny sos do mięs, wędlin czy serów. Aromatyczny dzięki przyprawom korzennym, słodko-winny. Polecam!
Składniki:
- 800 g śliwek węgierek
- 2 cebule
- 150 g rodzynek
- 40 ml octu balsamicznego
- 100 g miodu
- 50 g cukru
Przygotowanie:
1Śliwki umyć, wydrylować i pokroić na małe kawałki. Włożyć do garnka.
2Cebule posiekać, dodać do śliwek razem z rodzynkami, octem, miodem i cukrem. Całość zalać winem, dodać przyprawy i gotować na małym ogniu przez około godzinę, często mieszając.
3Sos przekładać do wyparzonych słoików. Zakręcać i stawiać do góry dnem. Przestudzone odstawić w chłodne miejsce na kilka tygodni.
Porcja dla:
8 osób