Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
60 min.
Całkowity czas:
80 min.

Rozsmakowałam się w sosach chutney. Przygotowanie zabiera niewiele czasu, a później ten aromatyczny dodatek do mięs wzbogaci niejedno danie!

Składniki:

  • 500 g pomidorów, obranych i pokrojonych w kostkę
  • 100 g posiekanej cebuli
  • 50 g rodzynek
  • 150 g cukru
  • 125 g białego octu winnego
  • 1/4 łyżeczki zmielonego imbiru

Przygotowanie:

1Wszystkie składniki oprócz jabłka wymieszać w garnku i dusić na średnim ogniu przez 30 minut.

2Jabłko obrać, pokroić w kostkę i dodać do garnka, dusić przez kolejne 30 minut. Przekładać do wyparzonych słoiczków. Zakręcić i przechowywać w lodówce.

Porcja dla:

4 osób