Czas przygotowania:
30 min.
30 min.
Czas gotowania:
20 min.
20 min.
Całkowity czas:
50 min.
50 min.
Pyszne wędrówki pyzy! Można również dodać do środka farsz z mięsa i oblać tłuszczem ze smalcu i będą pyzy śląskie. Lub polać sokiem owocowym i posypać owocami.
Składniki:
- 1,5 kg ziemniaków
- 2 jajka
- 2 łyżki mąki
- sól do smaku
- 2 łyżki margaryny
- 1 cebula
- 1 łyżka posiekanego koperku
Przygotowanie:
1Pół kg ziemniaków wymyć pod bierzącą wodą i ugotować w mundurkach. Następnie ostudzić, obrać i rozetrzeć. Pozostałe ziemniaki obrać, umyć i zetrzeć na tarce z małymi dziurkami, a następnie odcisnąć sok.
2Sok odstawić, aby opadł osad, następnie odlać płyn, pozostawiając skrobię. Do miski włożyć ziemniaki gotowane i surowe, skrobię oraz jaja, dodać sól i wyrobić ciasto. Dłońmi oprószonymi mąką formować pyzy i gotować je w osolonym wrzątku 5-8 minut od wypłynięcia na powierzchnię.
3Polać tłuszczem ze zrumienioną cebulą i posypać koperkiem.
Porcja dla:
6 osób