Czas przygotowania:
30 min.
Czas gotowania:
20 min.
Całkowity czas:
50 min.

Pyszne wędrówki pyzy! Można również dodać do środka farsz z mięsa i oblać tłuszczem ze smalcu i będą pyzy śląskie. Lub polać sokiem owocowym i posypać owocami.

Składniki:

  • 1,5 kg ziemniaków
  • 2 jajka
  • 2 łyżki mąki
  • sól do smaku
  • 2 łyżki margaryny
  • 1 cebula
  • 1 łyżka posiekanego koperku

Przygotowanie:

1Pół kg ziemniaków wymyć pod bierzącą wodą i ugotować w mundurkach. Następnie ostudzić, obrać i rozetrzeć. Pozostałe ziemniaki obrać, umyć i zetrzeć na tarce z małymi dziurkami, a następnie odcisnąć sok.

2Sok odstawić, aby opadł osad, następnie odlać płyn, pozostawiając skrobię. Do miski włożyć ziemniaki gotowane i surowe, skrobię oraz jaja, dodać sól i wyrobić ciasto. Dłońmi oprószonymi mąką formować pyzy i gotować je w osolonym wrzątku 5-8 minut od wypłynięcia na powierzchnię.

3Polać tłuszczem ze zrumienioną cebulą i posypać koperkiem.

Porcja dla:

6 osób