20 min.
50 min.
Domowy makaron na lasagne robi się prościej niż Ci się wydaje. I nie trzeba nawet mieć maszynki do robienia makaronu, wystarczy wałek. W dodatku takiego makaronu nie trzeba wcześniej podgotować i można go wykroić do takiej wielkości, aby idealnie pasował do używanego naczynia żaroodpornego!
Składniki:
- 275 g mąki pszennej lub typ 00 (plus jeszcze trochę do podsypywania)
- 3 duże jajka
- 1 szczypta soli
Przygotowanie:
1Mąkę wysypać na drewnianą stolnicę (lub marmurowy blat kuchenny), tworząc kopczyk. Na środku zrobić zagłębienie i wbić w nie jajka. Dodać szczyptę soli.
2Za pomocą widelca roztrzepać jajka, zagarniając po trochę mąki. Stopniowo zagarnąć całą mąkę i wymieszać z jajkami na luźne ciasto.
3Teraz można użyć szpatułki i zagarniając ciasto, wymieszać je dokładnie, aż się zagęści. Dzięki szpatułce, ciasto nie będzie się kleić do rąk, a ciasto szybciej połączy się w jednolitą masę. Jeśli ciasto wyjdzie za twarde, należy dodać wodę, po 1 łyżce na raz.
4Kiedy z ciasta powstanie już kula, należy zacząć je wyrabiać rękoma. Kulę spłaszczyć, rozciągnąć, a następnie złożyć placek ciasta na pół do środka chwytając za górną część. Obrócić o 45 stopni i powtórzyć proces. Wyrabiać przez ok. 10 minut aż ciasto będzie gładkie i miękkie.
5Uformować z ciasta kulę, włożyć do miski, przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na 30 minut do 1 godziny.
6Rozwałkować ciasto za pomocą maszynki do makaronu lub za pomocą wałka.
7Gdy używamy wałka… Podzielić ciasto na 3 równe części. Wziąć pierwszą część, lekko spłaszczyć i rozwałkować 5-6 razy. Obrócić ciasto o 45 stopni i znów rozwałkować 5-6 razy. Powtarzać proces wałkowania i obracania, aż ciasto będzie mieć jednakową grubość 1 mm na całej powierzchni.
8Za pomocą gładkiego radełka lub noża pokroić na prostokąty równe wymiarom używanego naczynia żaroodpornego. Przełożyć na ściereczkę posypaną mąką i odstawić (aby wyschło) na ok. 30 minut. Jeśli ciasto jest bardzo cienkie nie będzie go trzeba podgotować przed użyciem.
9Gdy używamy maszynki do makaronu… Podzielić ciasto na 3 równe części. Wziąć pierwszą część, lekko spłaszczyć i przepuścić przez najszerszy otwór w maszynce do makaronu. Posypać mąką, złożyć jak książkę i powtórzyć czynność 3-4 razy, za każdym razem posypując mąką i składając ciasto jak książkę. Kiedy ciasto będzie gładkie, będzie mieć równy kształt i przestanie się kleić – możemy przejść do kolejnego punktu.
10Teraz należy przepuścić ciasto jeden raz przez średni otwór w maszynce, a następnie przez prawie najmniejszy otwór (również 1 raz). Te czynności oczywiście powtarzamy z pozostałymi dwoma kawałkami ciasta.
11Przeciąć długi pas ciasta na pół i przepuścić przez najcieńszy otwór w maszynce do makaronu. Powstanie bardzo długi i cienki pasek makaronu. Ułożyć na ściereczce posypanej mąką. Czynności powtórzyć z pozostałymi kawałkami ciasta aby otrzymać 6 długich pasków makaronu.
12Za pomocą gładkiego radełka lub noża pokroić na prostokąty równe wymiarom używanego naczynia żaroodpornego i odstawić aby wyschło na ok. 30 minut. Po tym czasie użyć do lasagne. Tego ciasta nie trzeba wcześniej podgotować!
Porcja dla:
450 osób