Czas przygotowania:
30 min.
Czas gotowania:
35 min.
Całkowity czas:
80 min.

Zdrowa, łatwa i szybka potrawa z cukinii, smaczna na zimno i na ciepło. Składniki podane w przepisie są na tortownicę o średnicy 18 cm.

Składniki:

  • 6 szklanek cukinii startej na dużych oczkach
  • 30 g startego sera żółtego np. goudy
  • 4 jajka
  • 2 średnie cebule, pokrojone w kostkę
  • 3 ząbki czosnku, wyciśnięte przez praskę

Przygotowanie:

1Do startej cukinii dodać starty żółty ser, wbić jajka i delikatnie wymieszać.

2Dodać do masy pokrojone cebule i wyciśnięte ząbki czosnku.

3Wkroić pęczek natki pietruszki, dodać mąkę oraz sodę oczyszczoną, doprawić solą i pieprzem, i wszystko delikatnie połączyć.

4Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C.

5Tortownicę wysmarować masłem i obsypać bułką tartą.

6Masę cukiniową wlać do tortownicy i odstawić na 15 minut.

7Piec przez 35 minut.

8Podawać z sosem czosnkowym lub grzybowym.

Porcja dla:

1 osoby