Czas przygotowania:
30 min.
30 min.
Czas gotowania:
35 min.
35 min.
Całkowity czas:
80 min.
80 min.
Zdrowa, łatwa i szybka potrawa z cukinii, smaczna na zimno i na ciepło. Składniki podane w przepisie są na tortownicę o średnicy 18 cm.
Składniki:
- 6 szklanek cukinii startej na dużych oczkach
- 30 g startego sera żółtego np. goudy
- 4 jajka
- 2 średnie cebule, pokrojone w kostkę
- 3 ząbki czosnku, wyciśnięte przez praskę
Przygotowanie:
1Do startej cukinii dodać starty żółty ser, wbić jajka i delikatnie wymieszać.
2Dodać do masy pokrojone cebule i wyciśnięte ząbki czosnku.
3Wkroić pęczek natki pietruszki, dodać mąkę oraz sodę oczyszczoną, doprawić solą i pieprzem, i wszystko delikatnie połączyć.
4Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C.
5Tortownicę wysmarować masłem i obsypać bułką tartą.
6Masę cukiniową wlać do tortownicy i odstawić na 15 minut.
7Piec przez 35 minut.
8Podawać z sosem czosnkowym lub grzybowym.
Porcja dla:
1 osoby