15 min.
02 min.
17 min.
W wielu krajach jada się potrawy, w których owoce miesza się z serem. Ten przepis pochodzi z Toskanii. Soczyste gruszki podamy ze słonym serem pecorino z owczego mleka. Wraz z winogronami i liśćmi sałaty stworzą znakomitą przystawkę lub lekkie danie główne dla dwóch osób.
Składniki:
- 55 g sera pecorino
- 55 g rukwi wodnej
- 115 g rukoli
- 55 g połówek białych winogron bez pestek
- 2 gruszki deserowe
Przygotowanie:
1Przygotować sos. Wymieszać oliwę, ocet balsamiczny, musztardę, cukier, sól i pieprz w małym słoiku. Zakręcić pokrywkę i wstrząsać, aż składniki dobrze się wymieszają. Przechowywać sos w lodówce.
2Nagrzać grill kuchenny do wysokiej temperatury. Położyć kawałek folii aluminiowej na dnie formy do pieczenia i odstawić.
3Użyć obieraczki do warzyw i zetrzeć ser pecorino na długie strugi. Zostawić połowę, a resztę drobno posiekać. Włożyć rukiew wodną, liście rukoli i winogrona do miski na sałatkę i wymieszać.
4Obrać gruszki, przekroić na pół i wyciąć gniazda nasienne. Ułożyć połówki, płaską stroną w dół, na folii. Przykryć je dużymi kawałkami sera. Położyć pod grillem, około 15 cm od źródła ciepła. Grillować 2 minuty, aż ser zacznie bulgotać i się przyrumieni.
5Wstrząsnąć dressing, polać nim sałatkę i wymieszać. Dodać posiekany ser. Rozdzielić sałatkę na 4 talerze.
6Ostrożnie przełożyć po połówce gruszki na każdy talerz. Położyć je na sałatce. Podawać od razu.
Porcja dla:
4 osób