Czas przygotowania:
20 min.
20 min.
Czas gotowania:
60 min.
60 min.
Całkowity czas:
560 min.
560 min.
Prosty i sprawdzony przepis na pieczoną karkówkę z warzywami zimowymi (selerem, marchewką, porem i pietruszką).
Składniki:
- 1 kg karkówki
- 1 średnia główka czosnku
- 1 średni seler
- 2 marchewki
- 1 por
- 1 pietruszka
Przygotowanie:
1Karkówkę dokładnie umyć i osuszyć.
2Czosnek obrać, ząbki przekroić na pół.
3Mięso delikatnie ponacinać, tak żeby można je było naszpikować ząbkami czosnku.
4Dokładnie wymieszać wszystkie składniki marynaty i natrzeć nią naszpikowaną czosnkiem karkówkę. Odstawić na noc do lodówki.
5Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C.
6Warzywa wymyć i obrać.
7Mięso włożyć wraz z warzywami do rękawa do pieczenia.
8Piec przez 60 minut w rozgrzanym piekarniku.
9Podawać z kluskami śląskimi.
Porcja dla:
4 osób