Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
60 min.
Całkowity czas:
560 min.

Prosty i sprawdzony przepis na pieczoną karkówkę z warzywami zimowymi (selerem, marchewką, porem i pietruszką).

Składniki:

  • 1 kg karkówki
  • 1 średnia główka czosnku
  • 1 średni seler
  • 2 marchewki
  • 1 por
  • 1 pietruszka

Przygotowanie:

1Karkówkę dokładnie umyć i osuszyć.

2Czosnek obrać, ząbki przekroić na pół.

3Mięso delikatnie ponacinać, tak żeby można je było naszpikować ząbkami czosnku.

4Dokładnie wymieszać wszystkie składniki marynaty i natrzeć nią naszpikowaną czosnkiem karkówkę. Odstawić na noc do lodówki.

5Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C.

6Warzywa wymyć i obrać.

7Mięso włożyć wraz z warzywami do rękawa do pieczenia.

8Piec przez 60 minut w rozgrzanym piekarniku.

9Podawać z kluskami śląskimi.

Porcja dla:

4 osób