Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
30 min.
Całkowity czas:
45 min.

Bardzo prosty przepis z kilkoma składnikami. Raz dwa się ją przygotowuje, a potem tylko piecze. Lubię tę cukinię na kolację.

Składniki:

  • 1 opakowanie serka śmietankowego
  • 2 średnie cukinie
  • 200 g gotowanej szynki, drobno posiekanej
  • 1 łyżeczka mieszanych ziół (świeżych lub mrożonych)
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

1Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C.

2Cukinię umyć, przekroić wzdłuż na pół, wyskrobać nasiona i wyrzucić je.

3Wyskrobać miąższ i posiekać. Wymieszać miąższ z szynką, serem i ziołami. Doprawić solą i pieprzem.

4Włożyć cukinie do naczynia żaroodpornego wysmarowanego tłuszczem i napełnić nadzieniem. Piec przez 30 minut.

Porcja dla:

4 osób