Czas przygotowania:
05 min.
05 min.
Czas gotowania:
10 min.
10 min.
Całkowity czas:
15 min.
15 min.
Bakłażan podsmażony z papryką, zieloną cebulką i z miętą, a następnie gotowany w mleczku kokosowym i curry.
Składniki:
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 2 bakłażany, obrane i pokrojone w kostkę
- 1 pęczek zielonej cebulki, posiekanej
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- 1 pęczek mięty, posiekanej
Przygotowanie:
1Rozgrzać wok lub patelnię na dużym ogniu, dodać olej i smażyć bakłażana przez 2-3 minuty. Przełożyć na papierowy ręcznik, aby wchłonął nadmiar tłuszczu.
2Na osobnej patelni, na oleju zrumienić cebulę i czosnek. Dodać paprykę i smażyć przez 3 minuty.
3Dodać mleczko kokosowe i curry, wymieszać. Doprawić solą i pieprzem.
4Na patelnię dodać podsmażonego wcześniej bakłażana, zagotować i dusić przez 3 minuty, od czasu do czasu mieszając.
5Przed podaniem posypać miętą. Podawać z ryżem lub z makaronem.
Porcja dla:
2 osób