Czas przygotowania:
05 min.
Czas gotowania:
10 min.
Całkowity czas:
15 min.

Bakłażan podsmażony z papryką, zieloną cebulką i z miętą, a następnie gotowany w mleczku kokosowym i curry.

Składniki:

  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 2 bakłażany, obrane i pokrojone w kostkę
  • 1 pęczek zielonej cebulki, posiekanej
  • 2 ząbki czosnku, posiekane
  • 1 pęczek mięty, posiekanej

Przygotowanie:

1Rozgrzać wok lub patelnię na dużym ogniu, dodać olej i smażyć bakłażana przez 2-3 minuty. Przełożyć na papierowy ręcznik, aby wchłonął nadmiar tłuszczu.

2Na osobnej patelni, na oleju zrumienić cebulę i czosnek. Dodać paprykę i smażyć przez 3 minuty.

3Dodać mleczko kokosowe i curry, wymieszać. Doprawić solą i pieprzem.

4Na patelnię dodać podsmażonego wcześniej bakłażana, zagotować i dusić przez 3 minuty, od czasu do czasu mieszając.

5Przed podaniem posypać miętą. Podawać z ryżem lub z makaronem.

Porcja dla:

2 osób