Czas przygotowania:
30 min.
Czas gotowania:
60 min.
Całkowity czas:
90 min.

Bardzo dobra kolacja dla dwojga. Kurczaka się panieruje, smaży, a następnie zapieka w pomidorowym sosie pod kołderką z żółtego sera.

Składniki:

  • 1 jajko, roztrzepane
  • 50 g bułki tartej
  • 2 pojedyncze filety z piersi kurczaka
  • 1 słoik (400 ml) sosu pomidorowego do spaghetti
  • 50 g startego sera mozzarella
  • 20 g startego parmezanu

Przygotowanie:

1Rozgrzać piekarnik do 175 stopni C. Lekko wysmarować tłuszczem dużą blachę.

2Jajko wlać do płytkiej miseczki. Do innej miseczki wsypać bułkę tartą. Zanurzać kurczaka w jajku, a następnie obtaczać w bułce tartej. Obtoczonego kurczaka kłaść na blachę i piec przez 40 minut, aż wyciekające z niego soki będą przejrzyste.

3Połowę sosu pomidorowego wlać do naczynia żaroodpornego. Włożyć do niego upieczonego kurczaka i przykryć pozostałym sosem. Posypać obydwoma serami i wstawić z powrotem do piekarnika na 20 minut.

Porcja dla:

2 osób