Czas przygotowania:
30 min.
30 min.
Czas gotowania:
60 min.
60 min.
Całkowity czas:
90 min.
90 min.
Bardzo dobra kolacja dla dwojga. Kurczaka się panieruje, smaży, a następnie zapieka w pomidorowym sosie pod kołderką z żółtego sera.
Składniki:
- 1 jajko, roztrzepane
- 50 g bułki tartej
- 2 pojedyncze filety z piersi kurczaka
- 1 słoik (400 ml) sosu pomidorowego do spaghetti
- 50 g startego sera mozzarella
- 20 g startego parmezanu
Przygotowanie:
1Rozgrzać piekarnik do 175 stopni C. Lekko wysmarować tłuszczem dużą blachę.
2Jajko wlać do płytkiej miseczki. Do innej miseczki wsypać bułkę tartą. Zanurzać kurczaka w jajku, a następnie obtaczać w bułce tartej. Obtoczonego kurczaka kłaść na blachę i piec przez 40 minut, aż wyciekające z niego soki będą przejrzyste.
3Połowę sosu pomidorowego wlać do naczynia żaroodpornego. Włożyć do niego upieczonego kurczaka i przykryć pozostałym sosem. Posypać obydwoma serami i wstawić z powrotem do piekarnika na 20 minut.
Porcja dla:
2 osób