Czas przygotowania:
20 min.
20 min.
Czas gotowania:
30 min.
30 min.
Całkowity czas:
50 min.
50 min.
Marynowana papryka do kanapek, sałatek, bardzo dobra jako przystawka do pieczonych mięs i obiadów. Polecam!
Składniki:
- 1 kg papryki (może być różnokolorowa)
- 4 listki laurowe
- 4 ziarenka ziela angielskiego
- 8 ziarenek pieprzu
- 12 ziarenek gorczycy
- 2-3 ząbki czosnku, pokrojone w plasterki
- 1/2 papryczki chili (opcjonalnie – do zaostrzenia smaku)
Przygotowanie:
1Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić w ósemki.
2Do wyparzonych słoików (4 słoiki litrowe) włożyć przyprawy, po kilka plasterków czosnku i mały kawałek papryczki chilli. Na koniec włożyć pokrojoną paprykę.
3Wodę zagotować i dodać do niej cukier, sól, oliwę i ocet.
4Przygotowaną marynatą zalać paprykę w słoikach, zakręcić i pasteryzować przez 20 minut.
Porcja dla:
4 osób