Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
30 min.
Całkowity czas:
50 min.

Marynowana papryka do kanapek, sałatek, bardzo dobra jako przystawka do pieczonych mięs i obiadów. Polecam!

Składniki:

  • 1 kg papryki (może być różnokolorowa)
  • 4 listki laurowe
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 8 ziarenek pieprzu
  • 12 ziarenek gorczycy
  • 2-3 ząbki czosnku, pokrojone w plasterki
  • 1/2 papryczki chili (opcjonalnie – do zaostrzenia smaku)

Przygotowanie:

1Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić w ósemki.

2Do wyparzonych słoików (4 słoiki litrowe) włożyć przyprawy, po kilka plasterków czosnku i mały kawałek papryczki chilli. Na koniec włożyć pokrojoną paprykę.

3Wodę zagotować i dodać do niej cukier, sól, oliwę i ocet.

4Przygotowaną marynatą zalać paprykę w słoikach, zakręcić i pasteryzować przez 20 minut.

Porcja dla:

4 osób