10 min.
25 min.
35 min.
Prosty przepis na curry rodem z Indii – wegetariański dhal, czyli czerwona ciecierzyca z warzywami, wzbogacona mleczkiem kokosowym i aromatycznymi przyprawami. Podawać na ciepło z chlebkiem naan lub z ryżem.
Składniki:
- 3 łyżki oleju roślinnego
- 1 cebula, drobno posiekana
- 1 duży ząbek czosnku, drobno posiekany
- 25 g korzenia imbiru, startego
- 2 łyżeczki mielonej kolendry
- 2 łyżeczki mielonego kuminu
- 0,5 łyżeczki kurkumy
- 75 g czerwonej soczewicy
- 150 ml gorącego bulionu warzywnego
Przygotowanie:
1W dużym garnku rozgrzać 2 łyżki oleju. Dodać cebulę i smażyć na małym ogniu ok. 10 minut, często mieszając, aż będzie miękka i szklista. Dodać czosnek, imbir, mieloną kolendrę i kurkumę, i smażyć przez 2 minuty, cały czas mieszając.
2Dodać soczewicę i bulion. Doprowadzić do wrzenia, a następnie zmniejszyć ogień, przykryć i gotować na małym ogniu przez 10 minut.
3W tym czasie na patelni rozgrzać łyżkę oleju i smażyć kalafiora przez 2-3 minuty, aż się lekko przyrumieni. Dodać do soczewicy wraz z marchewką i mlekiem kokosowym.
4Doprowadzić curry do lekkiego wrzenia i gotować jeszcze 10 minut, aż warzywa będą miękkie. Dodać fasolkę i gotować jeszcze 3-4 minuty.
5Dodać posiekaną kolendrę i sok z cytryny. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Nakładać na ciepłe talerze i dekorować gałązkami kolendry.
Porcja dla:
4 osób