Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
90 min.
Całkowity czas:
105 min.

Sos śmietanowo koperkowy idealnie komponuje się z delikatnym mięsem. Ja użyłam ćwiartek z kurczaka ponieważ innego mięsa nie miałam – i dobrze 🙂 Ćwiartki wypłukałam, osuszyłam papierowym ręcznikiem, natarłam odrobiną soli i podsmażyłam z pokrojoną w kosteczkę małą cebulą. Zalałam wodą i dodałam marchew, pietruszkę oraz mnóstwo przypraw wśród których pierwsze skrzypce grał koperek. Sos dusiłam troszkę ponad godzinę, dodałam śmietanę, zagęściłam mąką ziemniaczaną i podałam z kopytkami bez mąki pszennej. Połączenie delikatnych kopytek wraz z delikatnym mięsem z kurczaka i pachnącym koperkiem sosem śmietanowym to jak dla mnie przepis na smaczny obiad 🙂

Składniki:

  • 3 ćwiartki z kurczaka (dla każdego po jednej)
  • 1 mała cebula
  • 1 marchew
  • 1 pietruszka
  • po 1/5 łyżeczki ziół prowansalskich, tymianku, imbiru
  • po 3-5 ziarenek pieprzu, kolendry, ziela angielskiego

Przygotowanie:

1Mięso płuczemy, osuszamy, nacieramy odrobiną soli.

2Cebulę obieramy, kroimy w małą kosteczkę i podsmażamy na rozgrzanym oleju wraz z ćwiartkami z kurczaka.

3Do mięsa dolewamy wodę, dodajemy obrane i pokrojone w talarki marchew z pietruszką oraz wszystkie przyprawy. Przykrywamy pokrywką i dusimy ok 1 godz. i 15 minut.

4Dodajemy śmietanę uprzednio wymieszaną w kubeczku z kilkoma łyżkami gorącego sosu – zapobiegnie to zważeniu się śmietany.

5Zagęszczamy mąką wymieszaną z zimną wodą. Jeżeli sos zagęszczamy mąką ziemniaczaną to dolewamy ją do sosu po troszeczku i mieszamy, jeżeli sos zrobi się gęsty, więcej mąki już nie wlewamy.

6Sos podajemy z kopytkami lub kluskami śląskimi. Smacznego!

Porcja dla:

3 osób