15 min.
90 min.
105 min.
Sos śmietanowo koperkowy idealnie komponuje się z delikatnym mięsem. Ja użyłam ćwiartek z kurczaka ponieważ innego mięsa nie miałam – i dobrze 🙂 Ćwiartki wypłukałam, osuszyłam papierowym ręcznikiem, natarłam odrobiną soli i podsmażyłam z pokrojoną w kosteczkę małą cebulą. Zalałam wodą i dodałam marchew, pietruszkę oraz mnóstwo przypraw wśród których pierwsze skrzypce grał koperek. Sos dusiłam troszkę ponad godzinę, dodałam śmietanę, zagęściłam mąką ziemniaczaną i podałam z kopytkami bez mąki pszennej. Połączenie delikatnych kopytek wraz z delikatnym mięsem z kurczaka i pachnącym koperkiem sosem śmietanowym to jak dla mnie przepis na smaczny obiad 🙂
Składniki:
- 3 ćwiartki z kurczaka (dla każdego po jednej)
- 1 mała cebula
- 1 marchew
- 1 pietruszka
- po 1/5 łyżeczki ziół prowansalskich, tymianku, imbiru
- po 3-5 ziarenek pieprzu, kolendry, ziela angielskiego
Przygotowanie:
1Mięso płuczemy, osuszamy, nacieramy odrobiną soli.
2Cebulę obieramy, kroimy w małą kosteczkę i podsmażamy na rozgrzanym oleju wraz z ćwiartkami z kurczaka.
3Do mięsa dolewamy wodę, dodajemy obrane i pokrojone w talarki marchew z pietruszką oraz wszystkie przyprawy. Przykrywamy pokrywką i dusimy ok 1 godz. i 15 minut.
4Dodajemy śmietanę uprzednio wymieszaną w kubeczku z kilkoma łyżkami gorącego sosu – zapobiegnie to zważeniu się śmietany.
5Zagęszczamy mąką wymieszaną z zimną wodą. Jeżeli sos zagęszczamy mąką ziemniaczaną to dolewamy ją do sosu po troszeczku i mieszamy, jeżeli sos zrobi się gęsty, więcej mąki już nie wlewamy.
6Sos podajemy z kopytkami lub kluskami śląskimi. Smacznego!
Porcja dla:
3 osób