10 min.
20 min.
30 min.
Sok jabłkowy nadaje lekką słodycz sosowi musztardowo-cynamonowemu. Wystarczy pokroić na cząstki słodkie ziemniaki, paprykę oraz cebulę, upiec je razem z kurczakiem i już mamy gotowe danie, które z pewnością zasmakuje całej rodzinie.
Składniki:
- 2 łyżki musztardy z całymi ziarnami gorczycy
- 2 łyżeczki cynamonu
- 200 ml soku jabłkowego
- 8 filetów z udek kurczaka, bez skóry (ok. 650 g)
- 4 bataty, pokrojone na duże cząstki (ok. 800 g)
Przygotowanie:
1Rozgrzać piekarnik do temperatury 240°C. Wymieszać musztardę z cynamonem i sokiem jabłkowym w dużym naczyniu żaroodpornym lub brytfannie. Wrzucić kawałki kurczaka i obtoczyć je starannie w tym sosie. Odstawić.
2Włożyć pokrojone bataty do rondla. Zalać wrzątkiem tak, by tylko je zakrył i gotować przez 5 minut.
3Odcedzić bataty i dodać je razem z kurczakiem do cebuli i papryki. Starannie obtoczyć warzywa w sosie musztardowym. Obtoczyć w nim również ponownie kawałki kurczaka i ułożyć je do góry stroną z usuniętą skórą. Doprawić solą i pieprzem. Skropić oliwą.
4Piec przez 20 minut, aż mięso i warzywa będą miękkie i rumiane. Sprawdzić kurczaka, nakłuwając go w najgrubszym miejscu czubkiem noża – wypływający sok powinien być przezroczysty, a nie różowy. Podawać.
Porcja dla:
4 osób