Czas przygotowania:
15 min.
Całkowity czas:
15 min.

Soczysty arbuz dodany zamiast pomidorów sprawia, iż ta pikantna salsa pali w gardle, ale i orzeźwia – to idealna kombinacja na letnie spotkanie przy grillu! Podawać z chipsami z tortilli, lub użyć jako sosu do grillowanego kurczaka lub ryby.

Składniki:

  • 500 g drobno pokrojonego arbuza
  • 75 g (1/2 szklanki) drobno posiekanej zielonej papryki
  • 2 łyżki soku z limonki
  • 2 łyżki posiekanej świeżej kolendry
  • 1 łyżka posiekanej dymki
  • 1 łyżka posiekanej świeżej papryczki jalapeño (lub czuszki) bez gniazda nasiennego
  • 1/2 łyżeczki soli czosnkowej

Przygotowanie:

1Wrzucić do dużej miski kawałki arbuza, zieloną paprykę, sok z limonki, kolendrę, dymkę i jalapeño, i doprawić solą czosnkową. Dobrze wymieszać i podawać.

Porcja dla:

4 osób