30 min.
15 min.
55 min.
Lekkie i zdrowe sushi z ogórkiem, łososiem i omletem, które wcale nie tak trudno przyrządzić w domu. Jeśli nie lubisz surowej ryby, bez problemu można ją zastąpić wędzonym łososiem lub surimi.
Składniki:
- 1 szklanka ryżu do sushi
- 3 łyżki octu ryżowego
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżeczka soli
- 1 jajko
- 2 łyżki sosu sojowego
Przygotowanie:
1Ryż kilkakrotnie przepłukać (4-5 razy). Wsypać do garnka, zalać 1 i 1/4 szklanki wody i doprowadzić do wrzenia. Następnie zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem przez 15 minut. Odstawić z ognia na 10 minut i trzymać wciąż pod przykrywką.
2Sporządzić martynatę do ryżu: w rondelku wymieszać ocet ryżowy z cukrem i solą. Podgrzewać, aż cukier i sól się rozpuszczą. Mieszaniną zalać ryż, wymieszać i odstawić do całkowitego ostudzenia.
3Jajko roztrzepać, dodać sos sojowy i wymieszać. Usmażyć omlet.
4Na macie do robienia sushi ułożyć nori (połyskującą stroną do dołu). Wyłożyć na nie ostudzony ryż i równomiernie rozprowadzić na cienką warstwę.
5Na jednym brzegu ułożyć paski ogórka i papryki i lekko posmarować wasabi. Ułożyć rybę, posmarować serkiem, przykryć omletem i całość zrolować zaczynając od brzegu na którym ułożone są składniki.
6Całość pokroić na 8 kawałków. Podawać z sosem sojowym.
Porcja dla:
4 osób