Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
40 min.
Całkowity czas:
60 min.

Jak tylko w sklepach pojawia się koper włoski nie mogę się oprzeć żeby nie przyrządzić tego pysznego dania. Fenkuł nadaje lekko anyżkowego posmaku, a całość posypana świeżym koperkiem uzupełnia się z nutą cytryny.

Składniki:

  • 200 g pełnoziarnistego makaronu, np. penne
  • oliwa z oliwek
  • ok. 400 g filetu z łososia
  • 1 cytryna
  • sól i pieprz do smaku
  • ok. 500 g czyli 1 duży fenkuł (koper włoski)

Przygotowanie:

1Ugotować makaron al dente wg przepisu na opakowaniu, odcedzić, skropić oliwą z oliwek i odstawić na bok.

2Jeśli filet ma skórę – ściągnąć ją. Rybę pokroić w około 2 cm kostkę. Skropić sokiem z połowy cytryny, doprawić solą i pieprzem.

3Bulwę kopru dokładnie umyć, pokroić w piórka, przełożyć na rozgrzaną patelnię i podsmażać na łyżce oliwy aż puści wodę i lekko się zarumieni. Pod koniec smażenia dodać przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku.

4W miseczce wymieszać jogurt ze startą skórką z cytryny, oregano, solą i pieprzem.

5Piekarnik nagrzać do 180-200 stopni C.

6Naczynie żaroodporne wysmarować masłem. Układać po kolei: makaron, łososia fenkuł. Wszystko zalać przygotowanym sosem jogurtowym.

7Danie zapiekać pod przykryciem około 30 minut.

8Podawać posypane koperkiem.

Porcja dla:

4 osób