20 min.
40 min.
60 min.
Jak tylko w sklepach pojawia się koper włoski nie mogę się oprzeć żeby nie przyrządzić tego pysznego dania. Fenkuł nadaje lekko anyżkowego posmaku, a całość posypana świeżym koperkiem uzupełnia się z nutą cytryny.
Składniki:
- 200 g pełnoziarnistego makaronu, np. penne
- oliwa z oliwek
- ok. 400 g filetu z łososia
- 1 cytryna
- sól i pieprz do smaku
- ok. 500 g czyli 1 duży fenkuł (koper włoski)
Przygotowanie:
1Ugotować makaron al dente wg przepisu na opakowaniu, odcedzić, skropić oliwą z oliwek i odstawić na bok.
2Jeśli filet ma skórę – ściągnąć ją. Rybę pokroić w około 2 cm kostkę. Skropić sokiem z połowy cytryny, doprawić solą i pieprzem.
3Bulwę kopru dokładnie umyć, pokroić w piórka, przełożyć na rozgrzaną patelnię i podsmażać na łyżce oliwy aż puści wodę i lekko się zarumieni. Pod koniec smażenia dodać przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku.
4W miseczce wymieszać jogurt ze startą skórką z cytryny, oregano, solą i pieprzem.
5Piekarnik nagrzać do 180-200 stopni C.
6Naczynie żaroodporne wysmarować masłem. Układać po kolei: makaron, łososia fenkuł. Wszystko zalać przygotowanym sosem jogurtowym.
7Danie zapiekać pod przykryciem około 30 minut.
8Podawać posypane koperkiem.
Porcja dla:
4 osób