Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
45 min.
Całkowity czas:
80 min.

Pyszna wegetariańska lasagne, którą łatwo się przygotowuje. Płaty makaronu są przełożone szpinakiem, orzechami włoskimi i sosem z serem gorgonzola. Aby zaoszczędzić nieco czasu, sos można ugotować wcześniej.

Składniki:

  • 50 g masła
  • 50 g mąki
  • 600 ml gorącego chudego mleka (lub więcej)
  • 1 szczypta gałki muszkatołowej

Przygotowanie:

1Sos beszamelowy: w rondelku stopić masło. Dodać mąkę i mieszać, aż się zagęści i powstanie zasmażka. Stopniowo dodawać gorące mleko, stale mieszając. Gotować przez 10 minut na małym ogniu, często mieszając. Odstawić.

2Rozgrzać piekarnik do 180 C. Prostokątne naczynie żaroodporne wysmarować tłuszczem.

3W dużej patelni rozgrzać oliwę. Dodać szpinak i smażyć, aż liście będą miękkie i będą wyglądać na zwiędłe. Doprawić pieprzem, gałką i solą. Odstawić.

4Do gorącego beszamelu dodać ser gorgonzola i wymieszać, aby się całkowicie stopił. Odstawić.

5Orzechy włoskie uprażyć na dużej blasze w piekarniku, aż zaczną wydzielać silny aromat. Uważać, aby się nie przypaliły. Przełożyć do miseczki i odstawić.

6W naczyniu żaroodpornym ułożyć warstwę z makaronu. Na to wyłożyć szpinak WRAZ z płynem z patelni, orzechy i na koniec polać beszamelem. Powtórzyć warstwy, aż do zużycia wszystkich składników. Posypać parmezanem.

7Przykryć dobrze folią aluminiową i piec w rozgrzanym piekarniku przez około 30 minut. Zdjąć folię i piec jeszcze przez 10 minut.

8Wyjąć lasagne z piekarnika i odstawić na 15 minut, aby lekko przestygła.

Porcja dla:

6 osób