15 min.
30 min.
45 min.
Pigwa jest naprawdę gorzkim owocem kiedy jest jeszcze niedojrzała, ale podczas gotowania staje się cudownie słodka. W połączeniu z jabłkami smakuje fantastycznie, a ten mus jest wyśmienitym akompaniamentem dla pieczeni wołowej, pieczonego indyka lub kaczki.
Składniki:
- 500 g owoców pigwy – obranych i bardzo drobno posiekanych
- sok z 1/2 cytryny
- 500 g jabłek – obranych i bardzo drobno posiekanych
- 125 g cukru
Przygotowanie:
1W rondelku umieścić pigwę, dolać sok owocowy i 500 ml wody, a następnie doprowadzić mieszaninę do wrzenia i delikatnie gotować na małym ogniu przez 8-10 minut.
2Dodać jabłka i cukier, i gotować jeszcze przez 10-15 minut aż owoce będą bardzo miękkie. Zdjąć z ognia i przetrzeć przez sito.
3Podgrzać słoiki w piekarniku.
4Pulpę owocową przełożyć z powrotem do garnka i ponownie podgrzać, stale mieszając. Przelać bezpośrednio do ciepłych, sterylnych słoików i zakręcić je.
5Na dnie głębokiego garnka ułożyć ściereczkę, włożyć słoiki i zalać je wodą. Doprowadzić wodę do wrzenia i delikatnie gotować na małym ogniu przez 5 minut.
6Słoiki przechowywać w chłodnym miejscu.
Porcja dla:
4 osób