Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
15 min.
Całkowity czas:
65 min.

Prosta do przygotowania pizza – wystarczy mieć gotowy spód z ciasta drożdżowego, ułożyć pyszne dodatki i upiec.

Składniki:

  • 1 porcja ciasta drożdżowego
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • 1 cebula, pokrojona w kostkę
  • 2 ząbki czosnku, posiekane
  • 400 g pokrojonych pomidorów z puszki
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego

Przygotowanie:

1Natłuścić blachę do pieczenia oliwą. Rozwałkować ciasto i ułożyć na blasze. Przykryć i odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

2Rozgrzać na patelni 2 łyżki oliwy i zeszklić cebulę z czosnkiem. Dodać pomidory z puszki i gotować przez 5 minut. Dodać przecier pomidorowy, doprawić do smaku solą, pieprzem i oregano. Zdjąć z ognia.

3Rozgrzać piekarnik do 250°C. Grzyby oczyścić i pokroić w cienkie plasterki. Szynkę pokroić w paseczki. Ser gouda zetrzeć na tarce a mozzarellę pokroić w plasterki.

4Posmarować ciasto na blasze przyrządzonym na patelni sosem pomidorowym. Rozłożyć na cieście grzyby, szynkę, oba rodzaje sera i natkę. Doprawić pieprzem i solą, skropić oliwą. Piec przez 12–15 minut, aż brzegi ciasta staną się jasnobrązowe.

Porcja dla:

8 osób