20 min.
15 min.
65 min.
Prosta do przygotowania pizza – wystarczy mieć gotowy spód z ciasta drożdżowego, ułożyć pyszne dodatki i upiec.
Składniki:
- 1 porcja ciasta drożdżowego
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- 1 cebula, pokrojona w kostkę
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- 400 g pokrojonych pomidorów z puszki
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
Przygotowanie:
1Natłuścić blachę do pieczenia oliwą. Rozwałkować ciasto i ułożyć na blasze. Przykryć i odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
2Rozgrzać na patelni 2 łyżki oliwy i zeszklić cebulę z czosnkiem. Dodać pomidory z puszki i gotować przez 5 minut. Dodać przecier pomidorowy, doprawić do smaku solą, pieprzem i oregano. Zdjąć z ognia.
3Rozgrzać piekarnik do 250°C. Grzyby oczyścić i pokroić w cienkie plasterki. Szynkę pokroić w paseczki. Ser gouda zetrzeć na tarce a mozzarellę pokroić w plasterki.
4Posmarować ciasto na blasze przyrządzonym na patelni sosem pomidorowym. Rozłożyć na cieście grzyby, szynkę, oba rodzaje sera i natkę. Doprawić pieprzem i solą, skropić oliwą. Piec przez 12–15 minut, aż brzegi ciasta staną się jasnobrązowe.
Porcja dla:
8 osób