Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
30 min.
Całkowity czas:
105 min.

Najbardziej aromatyczne udka jakie kiedykolwiek jadłam. Mocno ziołowa marynata z dodatkiem cytryny i czosnku nadaje wyjatkowego smaku!

Składniki:

  • 8 udek z kurczaka
  • 1 cytryna

Przygotowanie:

1Udka opłukać i osuszyć. Cytrynę wyszorować i pokroić w plasterki.

2W rondelku rozgrzać oliwę z masłem. Dodać czosnek, zioła i sok z cytryny. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Gotować przez 30 sekund, aż aromat się uwolni. Odstawić do przestygnięcia, a następnie nasmarować udka i odstawić na godzinę.

3Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni C.

4Udka przełożyć do naczynia żaroodpornego, obłożyć plasterkami cytryny. Piec przez 20-30 minut, aż będą rumiane.

5Przed podaniem udekorować kiełkami słonecznika i paskami skórki cytrynowej.

Porcja dla:

6 osób