30 min.
50 min.
1520 min.
Wspaniały chleb wieloziarnisty, który zapewne zadomowi się w Twoim menu. Ciasto na chleb trzeba przygotować dzień wcześniej, co może się wydawać nieco żmudne, ale naprawdę warto!
Składniki:
- 25 g drożdży
- 200 ml ciepłego mleka
- 120 g mąki pszennej
- 80 g mąki żytniej
- 100 g siemienia lnianego
- 150 ml wody
Przygotowanie:
1Pierwszego dnia wymieszać drożdże z ciepłą wodą, mąką pszenną i żytnią. Przykryć miskę i odstawić w temperaturze pokojowej na co najmniej 24 godziny.
2Siemię lniane moczyć w 150 ml wody przez co najmniej 2 godziny, najlepiej przez noc.
3Drugiego dnia podgrzać olej wymieszany z 300 ml wody do temperatury 37 C. Dodać sól, mieszaninę z drożdżami, siemię lniane, płatki owsiane i mąkę. Wyrobić wszystko na gładkie ciasto, przykryć i odstawić na 45 minut, aby wyrosło.
4Podzielić ciasto na dwa owalne bochny. Jeśli jest bardzo mokre – dodać więcej mąki. Posmarować bochenki po wierzchu mlekiem i obtoczyć w sezamie. Odstawić na 30 minut aby wyrosło.
5Rozgrzać piekarnik do 225 C. Piec w nagrzanym piekarniku przez 45-50 minut, aż bochenki zaczną wydawać pusty dźwięk, kiedy się w nie postuka.
Porcja dla:
2 osób