Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
20 min.
Całkowity czas:
35 min.

Klasyczna przystawka ze szparagów – białe gotowane szparagi owinięte delikatną szynką. Bardzo proste i bardzo pyszne!

Składniki:

  • 1 kg białych szparagów
  • 1 łyżeczka masła
  • 1 szczypta cukru
  • 200 g gotowanej szynki
  • 50 g masła
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

1Szparagi dokładnie obrać i odkroić zdrewniałe końcówki.

2Garnek do szparagów napełnić wodą (nalać do ok. 10 cm poniżej brzegu garnka), dodać sól i cukier, przykryć i doprowadzić do wrzenia. Dodać szparagi w koszyczku łebkami w górę, dodać łyżeczkę masła i gotować na niedużym ogniu przez 15-20 minut, aż będą miękkie. Czas gotowania zależy od grubości szparagów.

3Jeśli nie macie specjalnego garnka do gotowania szparagów można je związać w pęczek sznurkiem kuchennym i wstawić do zwykłego garnka z gotującą wodą tak, żeby delikatne łebki wystawały ponad poziom wody. Ugotują się one na parze i nie rozpadną.

4Pozostałe masło stopić w rondelku.

5Wyjąć szparagi z wody i odcedzić. Gdy trochę ostygną, owijać każdego szparaga w plaster szynki, ułożyć na półmisku i polać stopionym masłem.

Porcja dla:

4 osób