15 min.
20 min.
35 min.
Klasyczna przystawka ze szparagów – białe gotowane szparagi owinięte delikatną szynką. Bardzo proste i bardzo pyszne!
Składniki:
- 1 kg białych szparagów
- 1 łyżeczka masła
- 1 szczypta cukru
- 200 g gotowanej szynki
- 50 g masła
- sól i pieprz
Przygotowanie:
1Szparagi dokładnie obrać i odkroić zdrewniałe końcówki.
2Garnek do szparagów napełnić wodą (nalać do ok. 10 cm poniżej brzegu garnka), dodać sól i cukier, przykryć i doprowadzić do wrzenia. Dodać szparagi w koszyczku łebkami w górę, dodać łyżeczkę masła i gotować na niedużym ogniu przez 15-20 minut, aż będą miękkie. Czas gotowania zależy od grubości szparagów.
3Jeśli nie macie specjalnego garnka do gotowania szparagów można je związać w pęczek sznurkiem kuchennym i wstawić do zwykłego garnka z gotującą wodą tak, żeby delikatne łebki wystawały ponad poziom wody. Ugotują się one na parze i nie rozpadną.
4Pozostałe masło stopić w rondelku.
5Wyjąć szparagi z wody i odcedzić. Gdy trochę ostygną, owijać każdego szparaga w plaster szynki, ułożyć na półmisku i polać stopionym masłem.
Porcja dla:
4 osób