15 min.
120 min.
135 min.
Pyszny czatnej, który wyśmienicie smakuje do sera, pasztetu albo pieczeni. Cebulę dusi się przez kilka godzin w czerwonym winie, dzięki czemu ten sos ma taki niepowtarzalny smak!
Składniki:
- 3 łyżki oleju roślinnego
- 450 g czerwonej cebuli
- 500 ml czerwonego wina
- 160 g brązowego cukru
- 1 garść rodzynek
Przygotowanie:
1Rozgrzać olej na średnim ogniu i podsmażać na nim cebulę, często mieszając, aby się równomiernie usmażyła. Kiedy się już zeszkli i będzie miękka, dodać wino. Dodać cukier i wymieszać. Przykryć i dusić przez 2-3 godziny, mieszając od czasu do czasu, aż płyn odparuje.
2Dodać rodzynki, sól i pieprz. Dobrze wymieszać i przełożyć do słoików. Zakręcić dobrze słoiki. Czatnej można przechowywać w pokojowej temperaturze przez kilka miesięcy. Po otwarciu słoika należy go przechowywać w lodówce i zużyć w ciągu dwóch tygodni.
Porcja dla:
12 osób