Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
120 min.
Całkowity czas:
135 min.

Pyszny czatnej, który wyśmienicie smakuje do sera, pasztetu albo pieczeni. Cebulę dusi się przez kilka godzin w czerwonym winie, dzięki czemu ten sos ma taki niepowtarzalny smak!

Składniki:

  • 3 łyżki oleju roślinnego
  • 450 g czerwonej cebuli
  • 500 ml czerwonego wina
  • 160 g brązowego cukru
  • 1 garść rodzynek

Przygotowanie:

1Rozgrzać olej na średnim ogniu i podsmażać na nim cebulę, często mieszając, aby się równomiernie usmażyła. Kiedy się już zeszkli i będzie miękka, dodać wino. Dodać cukier i wymieszać. Przykryć i dusić przez 2-3 godziny, mieszając od czasu do czasu, aż płyn odparuje.

2Dodać rodzynki, sól i pieprz. Dobrze wymieszać i przełożyć do słoików. Zakręcić dobrze słoiki. Czatnej można przechowywać w pokojowej temperaturze przez kilka miesięcy. Po otwarciu słoika należy go przechowywać w lodówce i zużyć w ciągu dwóch tygodni.

Porcja dla:

12 osób