Czas przygotowania:
10 min.
10 min.
Czas gotowania:
45 min.
45 min.
Całkowity czas:
175 min.
175 min.
To jest dobry chleb! Radzę wyrobić go w automacie, ale upiec w piekarniku, ponieważ robi się wtedy pełniejszy i ma ładniejszą skórkę. Mam nadzieję, że go polubicie.
Składniki:
- 300 ml (1 i 1/4 szklanki) ciepłej wody (45°C)
- 1 łyżka oleju roślinnego
- 1 i 1/2 łyżki melasy
- 190 g (1 i 1/2 szklanki) niebielonej mąki pszennej
- 100 g (1 szklanka) mąki żytniej
- 60 g (1/2 szklanki) mąki pszennej pełnoziarnistej
- 35 g (1/4 szklanki) mąki chlebowej
Przygotowanie:
1Wszystkie skladniki umieścić w pojemniku automatu do chleba w kolejności sugerowanej przez producenta. Wybrać cykl „chleb pełnoziarnisty” i włączyć urządzenie.
2Po pierwszym wyrośnięciu wyjąć ciasto z maszyny. Uformować bochenek i włożyć do posmarowanej tłuszczem formy wielkości 13×23 cm. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę.
3Piec w temperaturze 175°C przez 45 minut. Wyjąć z piekarnika i ostudzić przed pokrojeniem.
Porcja dla:
1 osoby