Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
45 min.
Całkowity czas:
175 min.

To jest dobry chleb! Radzę wyrobić go w automacie, ale upiec w piekarniku, ponieważ robi się wtedy pełniejszy i ma ładniejszą skórkę. Mam nadzieję, że go polubicie.

Składniki:

  • 300 ml (1 i 1/4 szklanki) ciepłej wody (45°C)
  • 1 łyżka oleju roślinnego
  • 1 i 1/2 łyżki melasy
  • 190 g (1 i 1/2 szklanki) niebielonej mąki pszennej
  • 100 g (1 szklanka) mąki żytniej
  • 60 g (1/2 szklanki) mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 35 g (1/4 szklanki) mąki chlebowej

Przygotowanie:

1Wszystkie skladniki umieścić w pojemniku automatu do chleba w kolejności sugerowanej przez producenta. Wybrać cykl „chleb pełnoziarnisty” i włączyć urządzenie.

2Po pierwszym wyrośnięciu wyjąć ciasto z maszyny. Uformować bochenek i włożyć do posmarowanej tłuszczem formy wielkości 13×23 cm. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę.

3Piec w temperaturze 175°C przez 45 minut. Wyjąć z piekarnika i ostudzić przed pokrojeniem.

Porcja dla:

1 osoby