Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
15 min.
Całkowity czas:
25 min.

Wątróbka drobiowa smażona z marynowanymi pieczarkami ze śmietaną. Pysznie smakuje na obiad z ziemniakami i surówką.

Składniki:

  • 500 g wątróbki drobiowej
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki masła
  • 1 słoiczek (250 g) marynowanych pieczarek
  • sól i pieprz do smaku
  • 3 łyżki śmietany
  • natka pietruszki do dekoracji

Przygotowanie:

1Wątróbkę umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Pokroić na małe kawałki.

2Obtoczyć wątróbkę w mące.

3Na patelni rozgrzać masło i smażyć wątrobę przez kilka minut.

4Odcedzić pieczarki i dodać na patelnię.

5Dodać śmietanę, przykryć patelnię i dusić wszystko jeszcze 10 minut.

6Przełożyć wątróbkę na talerze i posypać natką pietruszki.

Porcja dla:

6 osób