Czas przygotowania:
30 min.
Czas gotowania:
15 min.
Całkowity czas:
45 min.

Ten pyszny przepis należy do mojej mamy, która co roku przyrządza te wspaniałe ogórki. Z tych proporcji wychodzą 3 litrowe słoiki.

Składniki:

  • 1,5 kg ogórków gruntowych
  • koper i liście czarnej porzeczki
  • 2-3 ziarna gorczycy
  • 1-2 ziarna pieprzu
  • 1-2 ziarna ziela angielskiego
  • 1 goździk
  • 1 liść laurowy

Przygotowanie:

1Ogórki umyć i przyciąć końcówki. Ciasno poukładać w wyparzonych słoikach razem z przyprawami. Słoiki napełnić wrzącą wodą i odstawić na 20-30 minut. Następnie odlać wodę do garnka, odmierzyć 1 litr i przygotować z niej zalewę.

2Wodę odlaną z ogórków zagotować razem z cukrem i solą. Dodać ocet, wymieszać i znów zagotować. Zalewą napełniać słoiki prawie po same brzegi, ogórki muszą być w cało��ci zakryte wodą.

3Zakręcić wieczka i odwrócić słoiki do góry dnem. Przykryć kocem lub ręcznikiem i pozostawić do ostygnięcia. Pasteryzacja nie jest konieczna, ponieważ zalewa jest mocno octowa. Wystarczy, że słoiki i wieczka są wyparzone.

Porcja dla:

3 osób