30 min.
15 min.
45 min.
Ten pyszny przepis należy do mojej mamy, która co roku przyrządza te wspaniałe ogórki. Z tych proporcji wychodzą 3 litrowe słoiki.
Składniki:
- 1,5 kg ogórków gruntowych
- koper i liście czarnej porzeczki
- 2-3 ziarna gorczycy
- 1-2 ziarna pieprzu
- 1-2 ziarna ziela angielskiego
- 1 goździk
- 1 liść laurowy
Przygotowanie:
1Ogórki umyć i przyciąć końcówki. Ciasno poukładać w wyparzonych słoikach razem z przyprawami. Słoiki napełnić wrzącą wodą i odstawić na 20-30 minut. Następnie odlać wodę do garnka, odmierzyć 1 litr i przygotować z niej zalewę.
2Wodę odlaną z ogórków zagotować razem z cukrem i solą. Dodać ocet, wymieszać i znów zagotować. Zalewą napełniać słoiki prawie po same brzegi, ogórki muszą być w cało��ci zakryte wodą.
3Zakręcić wieczka i odwrócić słoiki do góry dnem. Przykryć kocem lub ręcznikiem i pozostawić do ostygnięcia. Pasteryzacja nie jest konieczna, ponieważ zalewa jest mocno octowa. Wystarczy, że słoiki i wieczka są wyparzone.
Porcja dla:
3 osób