40 min.
20 min.
60 min.
Pyszna przystawka na imprezę sylwestrową. Cienkie jak papier ciasto filo napełnione farszem z kraba i serka śmietankowego. Można użyć paluszków surimi lub posiekanych krewetek. Rewelacja!
Składniki:
- 200 g mięsa kraba
- 1 pęczek szczypiorku
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- 100 g serka śmietankowego
- 3 łyżki startego sera manchego
Przygotowanie:
1Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni C.
2Pietruszkę i szczypiorek posiekać.
3Mięso z kraba posiekać i przełożyć do miski.
4Serek śmietankowy powinien mieć temperaturę pokojową, aby z łatwością można było połaczyć składniki.
5Wszystkie składniki wymieszać, doprawić solą, pieprzem, czosnkiem i chili.
6Arkusze ciasta filo delikatnie rozwinąć. Każdy posmarować masłem (najlepiej za pomocą pędzelka – wystarczy musnąć), a następnie pokroić na kwadraty.
7Wykładać foremki układając kawałki ciasta pod kątem aby utworzyła się rozetka, a ciasto wystawało ponad foremkę. Napełniać farszem.
8Piec przez 20 minut, aż wierzch będzie rumiany. Wyjąć z foremek i odstawić do ostygniecia.
Porcja dla:
10 osób