Tartaletki z ciasta filo

Czas przygotowania:
40 min.
Czas gotowania:
20 min.
Całkowity czas:
60 min.

Pyszna przystawka na imprezę sylwestrową. Cienkie jak papier ciasto filo napełnione farszem z kraba i serka śmietankowego. Można użyć paluszków surimi lub posiekanych krewetek. Rewelacja!

Składniki:

  • 200 g mięsa kraba
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 100 g serka śmietankowego
  • 3 łyżki startego sera manchego

Przygotowanie:

1Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni C.

2Pietruszkę i szczypiorek posiekać.

3Mięso z kraba posiekać i przełożyć do miski.

4Serek śmietankowy powinien mieć temperaturę pokojową, aby z łatwością można było połaczyć składniki.

5Wszystkie składniki wymieszać, doprawić solą, pieprzem, czosnkiem i chili.

6Arkusze ciasta filo delikatnie rozwinąć. Każdy posmarować masłem (najlepiej za pomocą pędzelka – wystarczy musnąć), a następnie pokroić na kwadraty.

7Wykładać foremki układając kawałki ciasta pod kątem aby utworzyła się rozetka, a ciasto wystawało ponad foremkę. Napełniać farszem.

8Piec przez 20 minut, aż wierzch będzie rumiany. Wyjąć z foremek i odstawić do ostygniecia.

Porcja dla:

10 osób