Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
370 min.
Całkowity czas:
385 min.

To tradycyjne danie podawane w niektórych domach w Nowy Rok – jak dowiedziałam się od mojego męża, którego rodzina pochodzi ze środkowej Pensylwanii. Smakuje wyśmienicie, zwłaszcza podane z puree z ziemniaków i sosem jabłkowym.

Składniki:

  • 1 kg schabu bez kości, upieczonego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łodyżki świeżego tymianku
  • 1 szczypta soli i pieprzu do smaku
  • 2 kg kiszonej kapusty
  • 500 g kiełbasy, pokrojonej na kawałki wielkości ok. 7 cm

Przygotowanie:

1Nagrzać piekarnik na funkcji „grill”. Włożyć pieczeń do brytfanny, posmarować oliwą, posypać tymiankiem i doprawić solą i pieprzem. Grillować przez 10 minut, aż będzie miejscami lekko przyrumienione.

21 kg kiszonej kapusty włożyć do wolnowaru. Pieczeń ułożyć w centrum, a kawałki kiełbasy ułożyć dookoła niej. Przykryć całość pozostałą kapustą.

3Przykryć wolnowar i gotować na wysokiej temperaturze przez 6 godzin.

Porcja dla:

12 osób