Czas przygotowania:
15 min.
15 min.
Czas gotowania:
370 min.
370 min.
Całkowity czas:
385 min.
385 min.
To tradycyjne danie podawane w niektórych domach w Nowy Rok – jak dowiedziałam się od mojego męża, którego rodzina pochodzi ze środkowej Pensylwanii. Smakuje wyśmienicie, zwłaszcza podane z puree z ziemniaków i sosem jabłkowym.
Składniki:
- 1 kg schabu bez kości, upieczonego
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łodyżki świeżego tymianku
- 1 szczypta soli i pieprzu do smaku
- 2 kg kiszonej kapusty
- 500 g kiełbasy, pokrojonej na kawałki wielkości ok. 7 cm
Przygotowanie:
1Nagrzać piekarnik na funkcji „grill”. Włożyć pieczeń do brytfanny, posmarować oliwą, posypać tymiankiem i doprawić solą i pieprzem. Grillować przez 10 minut, aż będzie miejscami lekko przyrumienione.
21 kg kiszonej kapusty włożyć do wolnowaru. Pieczeń ułożyć w centrum, a kawałki kiełbasy ułożyć dookoła niej. Przykryć całość pozostałą kapustą.
3Przykryć wolnowar i gotować na wysokiej temperaturze przez 6 godzin.
Porcja dla:
12 osób