Czas przygotowania:
30 min.
Czas gotowania:
30 min.
Całkowity czas:
60 min.

Pyszna pizza z różnymi dodatkami — każdy znajdzie na niej coś dla siebie. Nie ustępuje smakiem gotowym pizzom, choć zawiera mniej soli i tłuszczu. Niech nas nie zniechęci długa lista składników — jej przygotowanie jest łatwe i przyjemne. Najlepiej podawać ją z sałatą.

Składniki:

  • 350 g mąki
  • 6 g suszonych drożdży
  • ¼ łyżeczki soli
  • 200 ml letniej wody
  • 150 g młodych porów, w plasterkach
  • 125 g pieczarek, w plasterkach
  • 1 łyżka białego octu winnego
  • 2 pieczone czerwone papryki, pokrojone w grube plastry
  • 100 g serc karczochów, odsączonych i pokrojonych na ć wiartki
  • 150 ml passaty pomidorowej
  • 1 ząbek czosnku, drobno posiekany
  • 1 łyżka tapenade (pasty z oliwek, kaparów i anchois)
  • 50 g szynki parmeńskiej
  • 25 g czarnych oliwek, w plasterkach
  • 50 g suszonych pomidorów, siekanych
  • 50 g mozzarelli, startej

Przygotowanie:

1Wymieszać w dużym naczyniu mąkę, drożdże i sól. Zrobić zagłębienie i wlać w nie oliwę oraz tyle letniej wody, żeby po zagnieceniu powstało gładkie ciasto. Przenieść na podsypany mąką blat i wyrabiać około 5 minut, aż zrobi się gładkie i elastyczne. Włożyć ciasto do tego samego, wypłukanego i lekko natłuszczonego naczynia, przykryć wilgotną ściereczką albo natłuszczoną folią i zostawić w ciepłym miejscu na godzinę, żeby wyrosło (podwoiło objętość).

2Rozgrzać piekarnik do temperatury 200°C i przygotować dodatki. Wrzucić pory i pieczarki na patelnię, wlać ocet winny, przykryć i podsmażać 3-4 minuty na dużym ogniu, wstrząsając patelnią, aż warzywa zmiękną. Dodać pieczoną paprykę i karczochy. Wrzucić czosnek do passaty, wymieszać.

3Wyrośnięte ciasto przełożyć na podsypany mąką blat, wyrabiać jeszcze chwilę, a następnie rozwałkować lub rozgnieść, żeby powstało koło o średnicy 30-32 cm i ułożyć na lekko natłuszczonej blasze.

4Rozsmarować równo passatę z czosnkiem na cieście, na wierzchu położyć dodatki: na jednej ćwiartce pory podsmażone z pieczarkami, na drugiej – paprykę z karczochami, trzecią przyprawić pastą tapenade i ułożyć na niej szynkę parmeńską, na ostatniej ćwiartce ułożyć suszone pomidory i oliwki. Całą pizzę posypać tartą mozzarellą.

5Piec pizzę 25-30 minut, aż brzegi zrumienią się, a dodatki pokryją zapieczonym serem. Posypać świeżymi listkami oregano, pokroić i podawać.

Porcja dla:

4 osób