10 min.
20 min.
30 min.
Jak gotować ziemniaki? To proste! Ziemniaki z wody to najpopularniejsza metoda gotowania, prosta i szybka.
Składniki:
- 800 g ziemniaków sałatkowych
- 1 łyżeczka soli
Przygotowanie:
1Obrać ziemniaki, wykroić oczka. Umyć i pokroić na możliwie jednakowo duże kawałki.
2Włożyć ziemniaki do garnka, zalać zimną wodą, żeby je pokryła i wsypać sól. Zagotować. Gotować pod przykryciem na małym ogniu 15-20 minut.
3Odlać wodę, wyłączyć ogień i postawić odkryty garnek na palniku, by resztka wody odparowała. Co jakiś czas wstrząsnąć garnkiem. Podawać jak najszybciej po ugotowaniu.
4Ziemniaki z natką pietruszki. Przed podaniem ugotowane ziemniaki posypać 1-2 łyżeczkami drobno posiekanej natki pietruszki. Można też stopić 100 g masła w małym naczyniu, wsypać natkę i krótko podgrzać razem. Polać ziemniaki masłem z natką i od razu podawać.
Porcja dla:
4 osób