Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
20 min.
Całkowity czas:
35 min.

Dahl to potrawa z duszonej soczewicy doprawionej aromatycznymi przyprawami. Zazwyczaj podaje się ją jako sos. Wystarczy jednak dodać trochę warzyw, by przyrządzić lekki i prosty wegetariański posiłek o niskiej zawartości tłuszczu.

Składniki:

  • 1 cebula, posiekana
  • 2 duże ząbki czosnku, zgniecione
  • 1 zielona papryczka chili, posiekana
  • 1 marchewka, utarta
  • 1 bakłażan, posiekany
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka łagodnego curry w proszku
  • 2 łyżeczki nasion czarnej gorczycy
  • 150 g czerwonej soczewicy
  • 800 ml wywaru warzywnego
  • 1 cukinia, pokrojona w plasterki
  • 1 duży pomidor, posiekany

Przygotowanie:

1Wrzucić cebulę, czosnek, chili, marchewkę i bakłażana do naczynia żaroodpornego lub dużego rondla. Wlać olej i 2 łyżki wody. Smażyć, aż warzywa zaczną skwierczeć, przykryć i dusić na małym ogniu około 5 minut, aż zmiękną.

2Odkryć, dodać przyprawy i wymieszać. Dusić jeszcze minutę, dodać soczewicę i gorący wywar. Doprowadzić do wrzenia, dodać cukinię i pomidor.

3Przykryć i dusić na małym ogniu 15 minut, następnie odkryć i dusić kolejne 5 minut, aż soczewica się rozgotuje i zagęści sos. Podawać z grubo posiekaną świeżą kolendrą.

Porcja dla:

4 osób