15 min.
20 min.
35 min.
Dahl to potrawa z duszonej soczewicy doprawionej aromatycznymi przyprawami. Zazwyczaj podaje się ją jako sos. Wystarczy jednak dodać trochę warzyw, by przyrządzić lekki i prosty wegetariański posiłek o niskiej zawartości tłuszczu.
Składniki:
- 1 cebula, posiekana
- 2 duże ząbki czosnku, zgniecione
- 1 zielona papryczka chili, posiekana
- 1 marchewka, utarta
- 1 bakłażan, posiekany
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
- 1 łyżeczka łagodnego curry w proszku
- 2 łyżeczki nasion czarnej gorczycy
- 150 g czerwonej soczewicy
- 800 ml wywaru warzywnego
- 1 cukinia, pokrojona w plasterki
- 1 duży pomidor, posiekany
Przygotowanie:
1Wrzucić cebulę, czosnek, chili, marchewkę i bakłażana do naczynia żaroodpornego lub dużego rondla. Wlać olej i 2 łyżki wody. Smażyć, aż warzywa zaczną skwierczeć, przykryć i dusić na małym ogniu około 5 minut, aż zmiękną.
2Odkryć, dodać przyprawy i wymieszać. Dusić jeszcze minutę, dodać soczewicę i gorący wywar. Doprowadzić do wrzenia, dodać cukinię i pomidor.
3Przykryć i dusić na małym ogniu 15 minut, następnie odkryć i dusić kolejne 5 minut, aż soczewica się rozgotuje i zagęści sos. Podawać z grubo posiekaną świeżą kolendrą.
Porcja dla:
4 osób