150 min.
45 min.
315 min.
To pikantne, lekkie i bardzo sycące curry jest pysznym połączeniem mnóstwa warzyw z chudą, delikatną jagnięciną i soczewicą. Podawać z razowymi plackami czapati.
Składniki:
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego
- 1 łyżeczka nasion kolendry
- 1 łyżeczka nasion kopru włoskiego
- ½ łyżeczki nasion czarnej gorczycy
- nasiona z 4 strączków kardamonu
- 1 łyżeczka suszonych płatków chili
- 400 g chudego udźca jagnięcego, pokrojonego w 2,5-cm kostkę
- 1 łyżka oleju
- 1 cebula, pokrojona w plasterki
- 2 czerwone papryki, pokrojone w dużą kostkę
- 1 bakłażan, pokrojony w dużą kostkę
- 100 g czerwonej soczewicy
- 400 ml wywaru jagnięcego lub warzywnego
- 1 kawałek cynamonu
Przygotowanie:
1Wrzucić nasiona kminu rzymskiego, kolendry, kopru włoskiego, gorczycy i kardamonu do moździerza i utłuc. Dodać pokruszone płatki chili. Włożyć mięso do miski, wsypać przyprawy i obtoczyć je w nich starannie. Przykryć i wstawić do lodówki na 2 godziny lub na całą noc.
2Rozgrzać olej w dużym rondlu. Wrzucić cebulki, paprykę i bakłażana. Smażyć około 10 minut, mieszając od czasu do czasu, aż zmiękną.
3Dodać mięso i soczewicę. Wlać wywar i wsypać cynamon. Doprowadzić do wrzenia, zamieszać, zmniejszyć ogień i przykryć. Dusić 30-35 minut, aż mięso będzie miękkie. Posypać prażonymi migdałami i podawać.
Porcja dla:
4 osób