Czas przygotowania:
150 min.
Czas gotowania:
45 min.
Całkowity czas:
315 min.

To pikantne, lekkie i bardzo sycące curry jest pysznym połączeniem mnóstwa warzyw z chudą, delikatną jagnięciną i soczewicą. Podawać z razowymi plackami czapati.

Składniki:

  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka nasion kolendry
  • 1 łyżeczka nasion kopru włoskiego
  • ½ łyżeczki nasion czarnej gorczycy
  • nasiona z 4 strączków kardamonu
  • 1 łyżeczka suszonych płatków chili
  • 400 g chudego udźca jagnięcego, pokrojonego w 2,5-cm kostkę
  • 1 łyżka oleju
  • 1 cebula, pokrojona w plasterki
  • 2 czerwone papryki, pokrojone w dużą kostkę
  • 1 bakłażan, pokrojony w dużą kostkę
  • 100 g czerwonej soczewicy
  • 400 ml wywaru jagnięcego lub warzywnego
  • 1 kawałek cynamonu

Przygotowanie:

1Wrzucić nasiona kminu rzymskiego, kolendry, kopru włoskiego, gorczycy i kardamonu do moździerza i utłuc. Dodać pokruszone płatki chili. Włożyć mięso do miski, wsypać przyprawy i obtoczyć je w nich starannie. Przykryć i wstawić do lodówki na 2 godziny lub na całą noc.

2Rozgrzać olej w dużym rondlu. Wrzucić cebulki, paprykę i bakłażana. Smażyć około 10 minut, mieszając od czasu do czasu, aż zmiękną.

3Dodać mięso i soczewicę. Wlać wywar i wsypać cynamon. Doprowadzić do wrzenia, zamieszać, zmniejszyć ogień i przykryć. Dusić 30-35 minut, aż mięso będzie miękkie. Posypać prażonymi migdałami i podawać.

Porcja dla:

4 osób