Czas przygotowania:
10 min.
10 min.
Czas gotowania:
15 min.
15 min.
Całkowity czas:
25 min.
25 min.
Zapiekane warstwy przegrzebków, kraba, krewetek, soli i sera polane kremowym sosem holenderskim. Kombinacja owoców morza wspaniała na romantyczną kolację przy świecach!
Składniki:
- 4 filety z soli
- 10 małych przegrzebków, surowych
- 100 g mięsa z kraba
- 100 g ugotowanych krewetek
- 1/2 szklanki (60 g) startego sera żółtego
Przygotowanie:
1Natłuścić dwa naczynia żaroodporne i w każdym ułożyć kolejno warstwami: filet z soli, przegrzebki, mięso z kraba, krewetki, ser i przykryć drugim filetem z soli. Odstawić.
2Rozgrzać piekarnik do temperatury 230 stopni C.
3Sos holenderski: Roztopić masło. W oddzielnej misce wymieszać żółtka z sokiem z cytryny, gorczycą i solą. Miksować, powoli dodając jednolitym strumieniem masło, aż sos uzyska kremową konsystencję. Polać nim filety.
4Piec przez 10-15 minut. Przed podaniem posypać pietruszką i papryką.
Porcja dla:
2 osób