10 min.
10 min.
20 min.
Zrób sobie w domu chipsy używając mikrofalówki. To zdrowa alternatywa dla kupnych chipsów, bo te są zrobione w 100% z ziemniaków, a doprawione są tak, jak lubisz: solą, granulowanym czosnkiem, czy papryką.
Składniki:
- 1 łyżka oleju roślinnego
- 1 duży ziemniak
- 1/2 łyżeczki soli
Przygotowanie:
1Ziemniaka umyć, osuszyć i zetrzeć na mandolinie w cienkie plasterki.
2Do woreczka wlać olej, dodać plasterki ziemniaka i potrząsać, aby się dobrze pokryły olejem.
3Na dużym talerzu rozłożyć papier do pieczenia. Na papierze ułożyć plasterki ziemniaka jeden koło drugiego.
4Ustawić mikrofalówkę na 850 W i włączyć na ok. 5 minut. Ziemniaki mają się zrumienić. Czas pieczenia zależy od grubości plasterków, więc trzeba je obserwować.
5Wyjąć talerz z mikrofalówki i posypać solą lub innymi przyprawami. Odsatwić aby ostygły. W tym czasie upiec kolejną porcję chipsów.
Porcja dla:
4 osób