Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
10 min.
Całkowity czas:
20 min.

Zrób sobie w domu chipsy używając mikrofalówki. To zdrowa alternatywa dla kupnych chipsów, bo te są zrobione w 100% z ziemniaków, a doprawione są tak, jak lubisz: solą, granulowanym czosnkiem, czy papryką.

Składniki:

  • 1 łyżka oleju roślinnego
  • 1 duży ziemniak
  • 1/2 łyżeczki soli

Przygotowanie:

1Ziemniaka umyć, osuszyć i zetrzeć na mandolinie w cienkie plasterki.

2Do woreczka wlać olej, dodać plasterki ziemniaka i potrząsać, aby się dobrze pokryły olejem.

3Na dużym talerzu rozłożyć papier do pieczenia. Na papierze ułożyć plasterki ziemniaka jeden koło drugiego.

4Ustawić mikrofalówkę na 850 W i włączyć na ok. 5 minut. Ziemniaki mają się zrumienić. Czas pieczenia zależy od grubości plasterków, więc trzeba je obserwować.

5Wyjąć talerz z mikrofalówki i posypać solą lub innymi przyprawami. Odsatwić aby ostygły. W tym czasie upiec kolejną porcję chipsów.

Porcja dla:

4 osób