Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
40 min.
Całkowity czas:
50 min.

Dobre jako przystawka do obiadu, do mięs i wędlin – buraczki z cebulką – najprostsze na świecie i pełne zdrowia.

Składniki:

  • 5-6 średnich czerwonych buraków
  • 1 cebula
  • 1/2 łyżeczki kwasku cytrynowego lub soku z cytryny (do smaku)
  • sól do smaku
  • 2 szczypty pieprzu
  • 2 łyżeczki cukru
  • 2 łyżki oleju
  • 1,5 litra wody

Przygotowanie:

1Buraki umyć, obciąć ogonki, wrzucić do garnka z wodą i gotować aż buraczki zmiękną, ok. 30 minut (sprawdzić widelcem).

2Ostudzone buraki zetrzeć na grubej tarce, dodać pokrojoną w drobną kostkę cebulę i przyprawy.

3Wszystko dokładnie pomieszać, w miarę potrzeby doprawić do smaku i zdrowy, czerwony przysmak jest gotowy do podania.

Porcja dla:

4 osób