Czas przygotowania:
10 min.
10 min.
Czas gotowania:
40 min.
40 min.
Całkowity czas:
50 min.
50 min.
Dobre jako przystawka do obiadu, do mięs i wędlin – buraczki z cebulką – najprostsze na świecie i pełne zdrowia.
Składniki:
- 5-6 średnich czerwonych buraków
- 1 cebula
- 1/2 łyżeczki kwasku cytrynowego lub soku z cytryny (do smaku)
- sól do smaku
- 2 szczypty pieprzu
- 2 łyżeczki cukru
- 2 łyżki oleju
- 1,5 litra wody
Przygotowanie:
1Buraki umyć, obciąć ogonki, wrzucić do garnka z wodą i gotować aż buraczki zmiękną, ok. 30 minut (sprawdzić widelcem).
2Ostudzone buraki zetrzeć na grubej tarce, dodać pokrojoną w drobną kostkę cebulę i przyprawy.
3Wszystko dokładnie pomieszać, w miarę potrzeby doprawić do smaku i zdrowy, czerwony przysmak jest gotowy do podania.
Porcja dla:
4 osób