Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
50 min.
Całkowity czas:
70 min.

Smaczny, prosty i tani obiad dla całej rodziny – filet z dorsza pieczony z marchewką, cebulą i pomidorami.

Składniki:

  • 500 g filetu z dorsza
  • 500 g marchewki
  • 300 g cebuli
  • majonez do smaku
  • 1-2 pomidory pokrojone w plasterki
  • 3 łyżki oleju do smażenia

Przygotowanie:

1Filet pokroić na kawałki, obsmażyć na rozgrzanym oleju i odłożyć na bok.

2Marchewkę pokroić w plasterki, cebulę posiekać. Na patelni rozgrzać olej i smażyć marchewkę przez kilka minut aby lekko zmiękła, a następnie dodać cebulę i smażyć jeszcze przez kilka minut.

3W naczyniu żaroodpornym ułożyć warstwę ryby, następnie marchewkę z cebulą, znów rybę i znów marchewkę. Każdą warstwę posmarować lekko majonezem. Na wierzch ułożyć warstwę pomidorów.

4Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez 30 minut.

Porcja dla:

4 osób