Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
40 min.
Całkowity czas:
60 min.

Mój mąż jest miłośnikiem mięsa kraba. Ponieważ krab może być kosztowny, a mąż uwielbia też ryby, skomponowałam z tych dwóch przysmaków jedno danie. Smak ryby i krabów zmieszany z wonią pieczarek i cebuli zapiekanych w winie, któremu towarzyszy kremowy aromatyczny ser – oto danie na romantyczny wieczór. Udekoruj stół kwiatami, zapal świece i ciesz się życiem!

Składniki:

  • 500 g halibuta
  • 120 ml (1/2 szklanki) białego wina
  • 1/8 łyżeczki mielonego białego pieprzu
  • 2 łyżki masła
  • 40 g posiekanych pieczarek
  • 40 g drobno posiekanej cebuli
  • 40 g drobno posiekanej czerwonej papryki

Przygotowanie:

1Nagrzać piekarnik do 175°C. Wysmarować masłem 8 małych żaroodpornych kokilek.

2Podzielić rybę na 8 kawałków i ułożyć w płytkim naczyniu do pieczenia wielkości 23×33 cm. Polać rybę winem i posypać 1/8 łyżeczki mielonego białego pieprzu.

3Piec w nagrzanym piekarniku przez 20 minut lub aż kawałki ryby łatwo się będą oddzielać. Nie wyłączać piekarnika, bo będzie jeszcze potrzebny.

4W dużym rondlu stopić na średnim ogniu 2 łyżki masła. Podsmażyć na nim pieczarki z cebulą i papryką, aż będą miękkie. Zdjąć z ognia i odstawić.

5Pozostałe 2 łyżki masła stopić w rondelku na małym ogniu, dodać mąkę i stale mieszając, równo ją rozprowadzić. Gdy zasmażka będzie gładka, zwiększyć temperaturę i stopniowo wlać mleko, stale mieszając, aż sos stanie się gęsty i zacznie bulgotać.

6Do sosu dodać przygotowane grzyby z cebulą, sól do smaku oraz pozostałą 1/8 łyżeczki białego pieprzu. Dobrze wszystko wymieszać. Zdjąć z ognia i odstawić.

7Ostrożnie wyjmować rybę z wina małą łyżką durszlakową i wkładać po kawałku do każdej kokilki, a następnie pokryć warstwą rozdrobnionego mięsa z kraba i zalać 2 łyżkami sosu. Na koniec posypać tartym serem, około 1,5 łyżeczki na kokilkę.

8Piec w nagrzanym piekarniku przez 5 minut lub aż ser będzie gorący i zacznie skwierczeć. Podawać zaraz po wyciągnięciu z piekarnika.

Porcja dla:

8 osób