Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
10 min.
Całkowity czas:
25 min.

Używaj zawsze wiśni bez plamek i nieuszkodzonych i odstaw w słoikach na kilka tygodni, żeby dobrze nasiąknęły syropem. Wspaniale pasują do każdego deseru i do lodów.

Składniki:

  • 2 l czerwonego wina
  • 400 g cukru
  • 2 kg wiśni
  • 1 laska cynamonu
  • całe goździki
  • sterylne słoiki

Przygotowanie:

1W rondlu podgrzać wino (nie dopuścić do wrzenia). Rozpuścić w nim całkowicie cukier, dodać umyte wiśnie (wraz z pestkami), podgrzewać na średnim ogniu, ale nie dopuścić do wrzenia.

2Do każdego słoika włożyć po kawałku laski cynamonu i po goździku i zalać gorącą mieszaniną. Natychmiast zakręcać wieczka słoików, odwrócić słoiki do góry dnem i zostawić, żeby ostygły.

3Odstawić w chłodne miejsce na kilka tygodni.

Porcja dla:

20 osób